|
Διεθνείς αγορές: οι προοπτικές, οι αποτιμήσεις και οι «παγίδες»
Oι προσδοκίες για την οικονομική ανάκαμψη αρχίζουν να προτρέχουν πολύ σε σχέση με τις μέχρι τώρα ενδείξεις γύρω από το σενάριο μιας ουσιαστικής οικονομικής ανάκαμψης, σύμφωνα με τους λιγότερο αισιόδοξους, οι οποίοι θεωρούν ότι η ανάκαμψη θα είναι αναιμική, ενώ στο αντίθετο στρατόπεδο οι αισιόδοξοι επισημαίνουν πως μηνύματα ανάκαμψης υπάρχουν και είναι σημαντικά, αρκεί να θέλει κάποιος να τα παραδεχτεί.
Σοφοκλέους: τα «όπλα» στη μάχη της ανόδου
Δύο είναι τα μέχρι σήμερα συμπεράσματα από την παρακολούθηση των εξελίξεων στο χρηματιστηριακό ταμπλό αλλά και στις οικονομικές εξελίξεις:
Πρώτον, ότι η Σοφοκλέους ακολουθεί τη διεθνή χρηματιστηριακή τάση και μάλιστα με επιθετικότερη συμπεριφορά, υπεραποδίδοντας όταν οι ξένες αγορές ανεβαίνουν και υποαποδίδοντας όταν τα διεθνή χρηματιστήρια υποχωρούν. Και δεύτερον, ότι ενώ η αμερικανική οικονομία φαίνεται πως σιγά-σιγά ξεπερνάει την κρίση, στην Ελλάδα λέγεται ότι αυτή «ήρθε για να μείνει». Και το εύλογο ερώτημα που τίθεται από πολλούς είναι: πώς συνδυάζονται αυτά τα δύο;
Οι τράπεζες επιστρέφουν στις κακές τους συνήθειες
Oι ισχυρές τράπεζες φαίνεται ότι δεν ξέχασαν τις παλιές τους συνήθειες. Σήμερα όπου η οικονομική τους κατάσταση έχει βελτιωθεί, όλο και περισσότεροι αναλυτές τονίζουν ότι τα ισχυρά πιστωτικά ιδρύματα βγήκαν κερδισμένα από την κρίση έναντι των μικρών. Ταυτόχρονα, οι τράπεζες εκμεταλλεύονται τη θέση ισχύος που κατέχουν στην αγορά.
Από το 2010 αλλάζει το καθεστώς της αυτοτελούς φορολόγησης
Eισοδήματα που ξεπερνούν τα 17 δισ. ευρώ και τα οποία φορολογούνται σήμερα με αυτοτελή τρόπο επιθυμεί να εντάξει, μερικώς ή εν τω συνόλω στην κλίμακα το υπουργείο Οικονομικών, προσδοκώντας έσοδα που θα αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ.
|
|