Πέρασαν κιόλας δέκα χρόνια!
Π |
|
έρασαν δέκα ολόκληρα χρόνια από το «θερμό» καλοκαίρι του 1999, όταν δέκα εκατομμύρια Έλληνες αγόραζαν μετοχές «σαν να μην υπήρχε αύριο»... Τα αποτελέσματα από το μετέπειτα «σκάσιμο της φούσκας» τα πληρώνουν ακόμη και σήμερα πολλοί από τους μικροεπενδυτές της Σοφοκλέους αλλά και ολόκληρη η χρηματιστηριακή αγορά, λόγω των τόσων επιπτώσεων που δημιουργήθηκαν. Με το θέμα αυτό αλλά και με τις τρέχουσες προοπτικές του ελληνικού χρηματιστηρίου ασχολείται σήμερα το Cover Story του «Μ» (σελ. 11 - 13).
Στην τρέχουσα συγκυρία, τα κρατικόχαρτα δεν φαίνεται να βρίσκονται στην καλύτερη... φόρμα τους. Η «επιβράδυνση» του ΟΤΕ, οι επιδράσεις στον ΟΠΑΠ από τις φορολογικές αλλαγές και η σημαντική άνοδος που έχουν σημειώσει μέχρι σήμερα κάποιες άλλες μετοχές φαίνεται -επί του παρόντος τουλάχιστον- πως πριονίζουν τις άμεσες προσδοκίες της αγοράς. Συχνά, πάντως, βγαίνουν κερδισμένοι όσοι πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα (σελ. 4 - 6).
Γενικότερα, παρατηρείται σαφής εστίαση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στον κλάδο των τραπεζών και σε λίγους ακόμη τίτλους, τα «όπλα» του Χ.Α. δείχνουν μειωμένα, εν όψει ενός σεναρίου που θέλει ο Γενικός Δείκτης να ακολουθεί τις διεθνείς αγορές σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η πορεία ανάκαμψης στις ΗΠΑ μέσα στο β΄ εξάμηνο του έτους. Η πιθανότερη αιτία είναι ότι ανεξάρτητα από την πορεία της διεθνούς οικονομίας η κατάσταση στην Ελλάδα θα παραμείνει δύσκολη, τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2010, ενώ η όποια μετέπειτα ανάκαμψη αναμένεται αργή και σταδιακή (σελ. 16).
Η επικέντρωση όμως της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς σε λίγες μόνο μετοχές έχει συντελέσει στην απαξίωση πολλών άλλων. Στη σελίδα 30 - 31 παρουσιάζουμε πίνακα που περιλαμβάνει 68 εισηγμένες της Σοφοκλέους που διαπραγματεύονται κάτω και από τη λογιστική τους αξία.
Το φθινόπωρο αναμένονται με ενδιαφέρον τα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να συγκρατηθούν το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα και το αχαλίνωτο χρέος. Τις σκέψεις του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών σχετικά με το καθεστώς της αυτοτελούς φορολόγησης εξετάζει ο σημερινός «Μ» στη σελίδα 8. |