|
Μετοχές από Χ.Α., αρκεί να μη θυμίζουν Ελλάδα!
H έκθεση της Citigroup για τις προοπτικές του Χρηματιστηρίου της Αθήνας για το 2012 απεικονίζει παραστατικά τη μέση εικόνα που επικρατεί στα «ξένα σπίτια» γύρω από την προβλεπόμενη πορεία της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών μετοχών: «Άστα να πάνε»...
Ο ξένος οίκος, λοιπόν, -από τους περισσότερο φιλικούς (παραδοσιακά) προς τη Σοφοκλέους- μεταξύ άλλων, επισημαίνει τα εξής:
- Πρώτον, ότι υπάρχει μια πιθανότητα (καθόλου ευκαταφρόνητη...) 25%-30% να επιστρέψει η Ελλάδα στη δραχμή.
- Δεύτερον, ότι η ύφεση το 2012 αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 4,9% (πολύ χαμηλότερα από το επίπεδο που αναγράφεται στον προϋπολογισμό αλλά και καλύτερο από τις προβλέψεις άλλων οικονομολόγων).
- Και τρίτον, ότι ακόμη και αν η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έχει κατρακυλήσει στο 15% του ΑΕΠ, ακόμη και αν μετοχές όπως η ΔΕΗ είναι διαπραγματεύσιμες στο 15% της λογιστικής τους αξίας, ακόμη και αν..., οι προτεινόμενες μετοχές για αγορά είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού και κάτι!
Περί τραπεζών, ούτε λόγος. Περί Τιτάνα το ίδιο. Ασφαλέστερες επιλογές είναι οι τηλεπικοινωνίες και τα κρατικόχαρτα, ενώ οι εταιρείες με διεθνή δραστηριότητα αποτελούν τα μόνα θετικά θέματα, σύμφωνα με τη Citigroup, οι προτάσεις της οποίας περιορίζονται στην Coca Cola Τρία Έψιλον, στη Frigoglass (η οποία, μάλιστα, έχει χάσει σημαντικό έδαφος στο ταμπλό το τελευταίο διάστημα), στη Motor Oil, στον ΟΠΑΠ, στη Folli Follie Group και στη ΜΕΤΚΑ. Μιλάμε δηλαδή για μόλις έξι μετοχές, σχεδόν όλες με μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα.
Μόλις δηλαδή έξι μετοχές, με κύριο κοινό χαρακτηριστικό τους, ότι δεν πολυθυμίζουν Ελλάδα...
Την... αλλεργία της προς τις τραπεζικές μετοχές της Ελλάδας έδειξε και η Merrill Lynch μέσα από πρόσφατη έκθεσή της, υποστηρίζοντας, πως «περιμένουμε τα πράγματα να επιδεινωθούν πριν αρχίσουν να βελτιώνονται», ή πως «το λειτουργικό περιβάλλον στην Ελλάδα δεν προβλέπεται να δείξει ουσιαστικά σημεία βελτίωσης μέσα στα επόμενα δύο τρίμηνα», ή τέλος πως «αναμένουμε από τις τράπεζες να ανακοινώσουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες στις αρχές του νέου έτους και η επανακεφαλαιοποίησή τους θα ολοκληρωθεί μέχρι το προσεχές καλοκαίρι» (άρα μέχρι τότε, κατάσταση αβεβαιότητας για πολλές από αυτές).
Intralot: με τι κεφάλαια θα επενδύσει;
Aφού, λοιπόν, φτάσαμε στο σημείο να τίθεται ζήτημα για το κατά πόσον εταιρείες όπως ο ΟΤΕ και η Fourlis θα μπορέσουν να αναχρηματοδοτήσουν το δανεισμό τους, αφού φτάσαμε να αμφισβητούμε την πιστοληπτική ικανότητα της ΔΕΗ υπό το φόβο εξόδου της χώρας από το ευρώ, έχουν ξεκινήσει σχετικές συζητήσεις και γύρω από την Intralot.
Ενδεικτική είναι η πρόσφατη έκθεση της Merrill Lynch που υποβαθμίζει τη μετοχή της Intralot από «buy» (αγορά) σε «underperform» (πορεία χειρότερη από το μέσο όρο). Το πρώτο που επισημαίνει ο ξένος οίκος είναι πως οι προοπτικές των κερδών του εισηγμένου ομίλου δεν είναι ανοδικές, παρά τους ισχυρισμούς της διοίκησης ότι από το β΄ τρίμηνο του 2010 τα πράγματα θα πήγαιναν καλύτερα. Αντίθετα, η Merrill Lynch προβλέπει για φέτος EBIT 82 εκατ. ευρώ, που θα μειωθεί στα 77 εκατ. ευρώ το 2012 και στα 72 εκατ. ευρώ το 2013.
Πέραν αυτού, όμως, ο ξένος οίκος υποστηρίζει πως «η αναχρηματοδότηση είναι σημαντικός κίνδυνος που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα στους επόμενους μήνες. Άλλα αρνητικά στοιχεία είναι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα των ελληνικών αρχών εναντίον στελεχών της Intralot, και η πιθανή μείωση των επενδύσεων».
Μάλιστα, ο κίνδυνος για περικοπές των επενδύσεων έρχεται σε μια περίοδο όπου θα «τρέξουν» σημαντικά projects στην αγορά των τυχερών παιχνιδιών, όπως το ΞΥΣΤΟ και τα Videolotto, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ιταλία. Πώς, όμως, θα χρηματοδοτηθούν αυτά τα επενδυτικά σχέδια; Με ποια κεφάλαια, αναρωτιέται η Merrill Lynch.
ΥΓ.: Η διοίκηση της Intralot ανέφερε πως εξετάζει την πιθανότητα να εκδώσει ένα μεγάλου επιτοκίου ομόλογο, προκειμένου να υποκαταστήσει το μετατρέψιμο ομολογιακό όταν αυτό λήξει.
|
|