:: euro2day ::

















Έτος 14ο Αρ.Φύλλου 717 17 - 21 Δεκεμβρίου 2011


Αναλυτές: οι top επενδυτικές επιλογές
για το 2012


Το 2011 ήταν μια από τις πιο δύσκολες χρονιές επενδυτικά. Στη διάρκεια του έτους, η ευρωπαϊκή κρίση χρέους συνέχισε να βαθαίνει, η αμερικάνικη οικονομία άρχισε να διολισθαίνει εκ νέου και η Ιαπωνία χτυπήθηκε από έναν τρομερό σεισμό και μια πυρηνική καταστροφή. Παρότι η διεθνής οικονομία απέφυγε τα χειρότερα και μπόρεσε να κινηθεί με ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης γύρω στο 3% το 2011, τα ανοιχτά μέτωπα δεν δημιουργούν θετικές σκέψεις για το 2012. Με τα δεδομένα αυτά, το επενδυτικό τοπίο του 2012 προδιαγράφεται θολό και πολύπλοκο, ίσως και σε μεγαλύτερο βαθμό απ' ό,τι το 2011.

ΣEΛ. 14 - 15



Τράπεζες: «κουρεύουν» δίκτυα - προσωπικό

Μαχαίρι στο δίκτυο και στο προσωπικό έβαλαν κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά, επιδιώκοντας να συρρικνώσουν τα κόστη λειτουργίας, εν όψει της ριζικής αναδιάταξης του χάρτη που θα επιφέρουν το «κούρεμα» του χρέους και η μελέτη της BlackRock. Από τις αρχές του έτους ελληνικές και ξένες τράπεζες έβαλαν λουκέτο σε περίπου 200 καταστήματα στην Ελλάδα, ενώ μείωσαν το προσωπικό τους -σε επίπεδο μητρικής- από τις 30/9/2010 κατά τουλάχιστον 4.200 άτομα, που αντιστοιχούν περίπου στο 8,75% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων τους.

ΣEΛ. 16



Κλωστοϋφαντουργία: το κράτος
σε ρόλο... Πόντιου Πιλάτου


Μπορεί το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας να μιλά για την ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής και των εξαγωγών, αλλά τα πράγματα στην πράξη εξελίσσονται πολύ διαφορετικά σε σχέση με τις εξαγγελίες των πολιτικών.

ΣEΛ. 17



Η κρίση στην ευρωζώνη
φρενάρει τις ελληνικές εξαγωγές


Σημείο-κλειδί για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την αναστροφή του αρνητικού κλίματος -και φυσικά του εμπορικού ισοζυγίου- αναδεικνύονται οι ελληνικές εξαγωγές, η πορεία των οποίων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της ευρωζώνης, οι χώρες της οποίας είναι βασικός προορισμός για τα ελληνικά προϊόντα. Το στοίχημα είναι μεγάλο αν αναλογιστεί κανείς ότι αφενός η βάση από την οποία ξεκινούν οι ελληνικές εξαγωγές είναι χαμηλή, μόλις 10% του ΑΕΠ, και αφετέρου το γεγονός ότι ο αριθμός των εξαγωγικών επιχειρήσεων, μόλις λίγες χιλιάδες, είναι μικρός.

ΣEΛ. 28


Back2Top


Διαβάστε περισσότερα στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr