Άδειασαν τις ασφαλιστικές...
Σε αντίθεση με τις τράπεζες και τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ή έστω του EFSF, κανένα μέτρο δεν προβλέφθηκε μέχρι σήμερα για τις ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι, ενώ οι τράπεζες μπορούσαν αν ήθελαν να μην είχαν καμία θέση σε ελληνικά ομόλογα, οι ασφαλιστικές εταιρείες ήταν ουσιαστικά υποχρεωμένες να έχουν ανάλογη θέση, λόγω του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου!
Κι όσο κι αν κάποια κινητικότητα παρατηρείται για μια πιθανή έμμεση στήριξη του κλάδου (π.χ. ένα σενάριο είναι να δοθεί κάποιο περιθώριο προσαρμογής στις εταιρείες για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα), η ουσία είναι πως ο κλάδος θα δεχτεί ένα ακόμη πλήγμα από την επίσημη πολιτεία...
Μερικά από τα υπόλοιπα; Κατεδάφιση των τιμών των ομολόγων και των μετοχών λόγω των δημόσιων οικονομικών, επιβολή φορολογίας στα ακίνητα, μείωση του αφορολόγητου για τις ασφαλίσεις ζωής, μαζικές εξαγορές συμβολαίων λόγω της οικονομικής κρίσης κ.λπ.
Παρ' όλα αυτά, πάντως, όλα δείχνουν πως το μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς θα τα καταφέρει και πάλι. Για παράδειγμα οι θυγατρικές των τραπεζών (Εθνική, Αγροτική) καλύπτονται μέσω των μητρικών τραπεζών, ενώ η Eurolife της Eurobank δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει αξιοσημείωτες επιπτώσεις από το «κούρεμα» των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Οι θυγατρικές των ξένων πολυεθνικών, στη χειρότερη περίπτωση γι' αυτές, θα ενισχυθούν από τους μητρικούς του ομίλους.
Η Ευρωπαϊκή Πίστη υποστηρίζει πως η «τρύπα» αναμένεται μεν να μειώσει σημαντικά τη φετινή κερδοφορία, αλλά τίποτε παραπάνω. «Θέμα για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δεν τίθεται», δηλώνει υψηλόβαθμο στέλεχος της εισηγμένης εταιρείας.
Από τις υπόλοιπες εταιρείες (αντιπροσωπεύουν σχετικά μικρό μερίδιο αγοράς) αρκετές έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις κεφαλαίου μέσα στο τελευταίο 16μηνο και το ζήτημα τώρα επικεντρώνεται στο κατά πόσο ορισμένοι «κρίκοι» που ήταν... αδύναμοι και πριν από το «κούρεμα», θα μπορέσουν τώρα να αντεπεξέλθουν στο όλο θέμα.
Μήπως αξίζει τον κόπο;
Λειτουργικά κέρδη σε επίπεδο EBITDA από τη χρήση που λήγει τον προσεχή Ιούνιο και καθαρά κέρδη (προ φόρων) κατά τη χρήση 2012 - 2013 προέβλεψε η διοίκηση της Ηλεκτρονικής στο πλαίσιο της πρόσφατης τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της. Πώς θα φτάσει φέτος η εισηγμένη σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας; «Χωρίς τη λήψη νέων μέτρων, αλλά με την ωρίμανση εκείνων των αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί κατά το παρελθόν και υλοποιούνται», υποστηρίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της κ. Ιωάννης Στρούτσης.
Εκτίμηση του βασικού μετόχου είναι πως θα συνεχιστεί η τάση που θέλει κάποιοι ανταγωνιστές να αποχωρούν και κάποιοι άλλοι να προσφεύγουν στις διατάξεις του άρθρου 99, με την Ηλεκτρονική να διευρύνει μερίδια αγοράς.
ΥΓ. 1: Με δεδομένο πως η τρέχουσα αποτίμηση της εισηγμένης στο Χ.Α. κυμαίνεται γύρω στο 1,3 εκατ. ευρώ και μετά από τη δρομολογούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα ανεβεί κατά 5,5 - 6 εκατ. ευρώ, (δηλαδή στα 6,8 - 7,3 εκατ. ευρώ), κάποιοι ισχυρίζονται πως το πράγμα θα άξιζε τον κόπο, στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν στην πράξη οι προβλέψεις της διοίκησης για επάνοδο σε κερδοφόρο πορεία από τη χρήση 2012 - 2013. |