:: euro2day ::

Έτος 14ο Αρ.Φύλλου 701 26 - 30 Αυγούστου 2011


Λεφτά υπάρχουν, αρκεί να...

Η διεθνής εταιρεία Fosun συμμετείχε στην πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Folli Follie Group, καταβάλλοντας 84,58 εκατ. ευρώ και αποκτώντας κάθε νέα μετοχή προς 13,30 ευρώ, τιμή ανώτερη από την τότε τρέχουσα και ακόμη υψηλότερη από το τωρινό κλείσιμο του τίτλου στη Σοφοκλέους. Η ξένη επιχείρηση, μάλιστα, ενίσχυσε τη θέση της (από το 9,5% στο 10,2%) αποκτώντας μετοχές και από το ταμπλό και καταβάλλοντας φυσικά και επιπλέον κεφάλαια.

Κάτι ανάλογο έγινε και με την Κορρές, όπου δύο νέοι (στην εταιρεία, αλλά γνωστοί στο επενδυτικό κοινό) επενδυτές, η κ. Αλεξάνδρα Δαυίδ και ο κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, κατέβαλαν αθροιστικά 9,5 εκατ. ευρώ στην πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου της εισηγμένης, αποκτώντας αντίστοιχα το 14,13% και το 4,32% των μετοχών της. Και στην περίπτωση αυτήν, η τιμή διάθεσης των νέων τίτλων ήταν ανώτερη από την τρέχουσα χρηματιστηριακή.

Ανάλογα αναμένεται να εξελιχθεί και η κατάσταση στην Alpha Grissin, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, η αποφασισθείσα αύξηση κεφαλαίου θα καλυφθεί από συμμετοχή φίλα προσκείμενων επενδυτών και οι νέες μετοχές θα διατεθούν προς 0,40 ευρώ (ονομαστική αξία), όταν η τρέχουσα αποτίμηση στο Χ.Α. είναι χαμηλότερη.

Κοινό χαρακτηριστικό των τριών αυτών εταιρειών είναι ότι μεγάλο ποσοστό των εργασιών και των περιουσιακών στοιχείων τους βρίσκεται στο εξωτερικό.

Με άλλα λόγια, ακόμη και στις μέρες μας, «λεφτά υπάρχουν» για επιχειρήσεις που εξακολουθούν να διαθέτουν ένα story ανάπτυξης, με αποτέλεσμα σε αυτές να εισέρχονται και τρίτοι. Στις άλλες περιπτώσεις εισηγμένων που χρειάζονται ταμείο, είτε οι βασικοί μέτοχοι αναλαμβάνουν να καλύψουν τις σχετικές εκδόσεις και οι τράπεζες ακολουθούν (π.χ. Ηλεκτρονική, Nutriart κ.ά.) είτε αυτοί... το παίζουν καβουροτσέπηδες, οπότε οι τράπεζες τρέχουν (και συχνά... δεν φτάνουν) μόνες τους.

Υ.Γ.: Μπορεί η αύξηση κεφαλαίου της Imperio να καλύφθηκε από τρίτο επενδυτή και σε τιμή ανώτερη από την τρέχουσα χρηματιστηριακή, όμως η «ουρά» του συγκεκριμένου deal σηκώνει πολλή κουβέντα, όπως και άλλη φορά έχουμε επισημάνει κατά το παρελθόν.


Είμαστε βέβαιοι
πως η Σοφοκλέους θα ανέβει;


Aνακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να μεταφέρει χρονικά το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων ορισμένων εισηγμένων επιχειρήσεων (νερά, ΟΛΘ), προκειμένου να βελτιωθεί το κλίμα στο χρηματιστήριο και στην οικονομία και έτσι τα χρήματα που θα εισρεύσουν στο κρατικό ταμείο να είναι ακόμη περισσότερα. Κι αυτό επειδή οι μετοχές των εταιρειών αυτών έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες μέσα στο τελευταίο δίμηνο. Φαίνεται, δηλαδή, να ακολουθείται η πολιτική που διαδίδουν πολλοί αξιωματούχοι ότι «εμείς θα πουλήσουμε, αλλά δεν θα ξεπουλήσουμε».

Ποιος, όμως, μπορεί να διαβεβαιώσει την κυβέρνηση πως στο τέλος του έτους, για παράδειγμα, ή έστω σε δώδεκα μήνες από σήμερα, οι τιμές των μετοχών θα βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα; Σε μια περίοδο, δηλαδή, όπου η παγκόσμια οικονομία απειλείται σοβαρά με το σενάριο της διπλής ύφεσης, ποιος μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια ότι η Σοφοκλέους θα καταφέρει να διαφοροποιηθεί δραστικά σε σχέση με τις διεθνείς αγορές και, όταν αυτές πέφτουν (έπειτα από διετή γερή άνοδο), αυτή θα ανεβαίνει και μάλιστα με σημαντικούς ρυθμούς; Προφανώς κανένας...

Από κυβερνητικούς κύκλους, βέβαια, ακούγονται διάφορες απορίες, όπως πώς μπορεί η ΔΕΗ να κάνει μόνο τόσο, ή εάν είναι δυνατόν ο ΟΤΕ να έχει πέσει στα 4 ευρώ, ή ακόμη αν ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ μπορεί να είναι διαπραγματεύσιμος τόσο χαμηλά. Απλοϊκά ερωτήματα, που θα είχαν ίσως βάση εάν η ελληνική οικονομία δεν βρισκόταν στη σημερινή ζοφερή θέση...

Άλλωστε, οι ίδιοι κύκλοι -και φυσικά πολλοί άλλοι ακόμη- τα ίδια ακριβώς έλεγαν και πέρυσι, τα ίδια περίπου υποστήριζαν και πρόπερσι, όταν οι αποτιμήσεις ήταν υπερδιπλάσιες από τις τρέχουσες. Και βέβαια δεν αναφερόμαστε σε όσους μονίμως μιλούν περί κρατικού ξεπουλήματος, όπως π.χ. η πώληση του ΟΤΕ και της Εμπορικής Τράπεζας στα 26 ευρώ κ.λπ.

Με άλλα λόγια, δηλαδή, δεν είναι καθόλου σίγουρο να υποστηρίζει κάποιος πως οι τιμές των κρατικών ΔΕΚΟ το 2012 θα είναι πολύ υψηλότερες από τις φετινές, απλώς και μόνο επειδή έχουν υποχωρήσει πάρα πολύ σε σχέση με το παρελθόν.Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 4 - 5
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr