|
Στον κλοιό της ύφεσης τώρα οι διεθνείς αγορές
Σενάρια ύφεσης εξετάζουν οι αγορές, οι οποίες θεωρούν πως η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, η απότομη επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία, τα προβλήματα χρέους εκατέρωθεν του Ατλαντικού, οι παλινωδίες των Ευρωπαίων πολιτικών και κυρίως η νέα κρίση εμπιστοσύνης στις τράπεζες μπορεί να οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία εκ νέου στο καναβάτσο.
Εξάλλου, δεν έχει περάσει και πολύς καιρός (κατάρρευση της Lehman Brothers) από τότε όπου ο κόσμος σταμάτησε να... γυρίζει
.
X.Α.: 13 εισηγμένες με αξιολόγηση «ΑΑΑ»
Η οικονομική κρίση έχει φέρει τα πάνω-κάτω σε εισηγμένες εταιρείες με μεγάλη ιστορία και σημαντικά οικονομικά μεγέθη, με αποτέλεσμα να έχουν έρθει αντιμέτωπες με το φάσμα της χρεοκοπίας.
Αναμφισβήτητα, όμως, υπάρχουν εταιρείες που αξίζουν την προσοχή των επενδυτών, αφού τα οικονομικά στοιχεία τους δείχνουν ότι μάλλον θα βγουν όχι μόνο αλώβητες αλλά και νικήτριες από την τρέχουσα οικονομική κατάσταση. Η ανακάλυψή τους όμως είναι μάλλον... επίπονη διαδικασία.
Οι 24 εισηγμένες που... έδεσαν τον γάιδαρό τους
Επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές τους οι managers των εισηγμένων εταιρειών βρήκαν τα πράγματα ακόμη χειρότερα απ' όσο τα άφησαν. Μπορεί, βέβαια, να μην προσδοκούσαν σταθεροποίηση της οικονομίας μέσα στο δεύτερο εξάμηνο, μπορεί να μην πίστευαν πως οι τράπεζες θα ανοίξουν τους κρουνούς της χρηματοδότησης, ωστόσο δεν περίμεναν ότι η φετινή ύφεση θα ξεπερνούσε με άνεση το 5% (παρά τις ενισχυμένες εξαγωγές και τον αυξημένο τουρισμό) και πως θα άκουγαν σενάρια περί... κρατικοποίησης των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων!
Με νέο γύρο περικοπών απαντούν στην κρίση οι επιχειρήσεις
Τη μετεγκατάσταση στο εξωτερικό σκέφτεται να ακολουθήσει σχετικά μικρή (ποσοστό 6,4%) μερίδα ελληνικών εταιρειών, αναζητώντας απάντηση στο αδιέξοδο που αντιμετωπίζει στην εσωτερική αγορά. Επιπλέον, υπερδιπλάσιο ποσοστό (13,8%) επιχειρήσεων δεν απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και αφήνει κάποια πιθανότητα να εξετάσει τη «μετανάστευση» ως λύση στο προσεχές μέλλον. Όσες πάντως παραμείνουν στην εσωτερική αγορά προκειμένου να μειώσουν τα κόστη τους προσανατολίζονται εκ νέου σε απολύσεις, μειώσεις μισθών αλλά και σε περικοπές στα μπόνους των υψηλόβαθμων στελεχών τους.
|
|