|
Η Ε.Ε. αρχίζει πόλεμο με τους οίκους αξιολόγησης
Με τη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας να εκτιμάται από την αγορά στα 30 - 40 δισ. ευρώ, οι αξιολογήσεις των οίκων για τη μετακύλιση του ελληνικού χρέους θα είναι, όπως λέγεται, καθοριστικές για το αν αυτή θα στηριχτεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και για το αν οι αγορές θα υποδεχτούν θετικά το πακέτο διάσωσης. Η Ευρώπη παραμένει στο έλεός τους, εκτιμούν κάποιες ξένες τράπεζες, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και να θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός μία μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων που θα ενεργοποιούσε τα περίφημα ασφάλιστρα κινδύνου.
Χρηματιστήρια: η κρίση στην Ελλάδα ευνοεί τις αναδυόμενες αγορές
Οι διεθνείς αγορές μετοχών φαίνεται πως εισήλθαν σε μια νέα δύσκολη φάση, ενώ είναι γεγονός ότι μόνο οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες και λίγες μικρές αναδυόμενες αγορές εξακολουθούν να σημειώνουν κέρδη από τις αρχές του έτους. Με αφορμές το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed και τις αυξήσεις των επιτοκίων στην Ευρώπη, αλλά με αιτία το τεράστιο ρίσκο που παρουσιάζει η περιφέρεια της Ευρώπης, οι περισσότερες μετοχικές αγορές έχουν απολέσει τα αρχικά τους κέρδη και η πλειονότητα των δεικτών καταγράφει πλέον ζημίες το 2011.
«Πείνα» στον κλάδο μαζικής εστίασης
Πριν από δύο χρόνια, η γαλλική κυβέρνηση, μεσούσης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, προχώρησε σε μια πρωτοφανή (ιδίως για τα ελληνικά δεδομένα) κίνηση: προέβη σε μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε μια σειρά προϊόντα. Το μέτρο, η επανεξέταση των αποτελεσμάτων του οποίου θα γίνει φέτος, αφορούσε στη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστίασης από 19,6% σε 5,5%. Το κόστος για το γαλλικό δημόσιο φυσικά δεν είναι αμελητέο (υπολογίζεται σε 2,5 - 3 δισ. ευρώ τον χρόνο), όμως προβλεπόταν να υπερκαλυφθεί από τα έσοδα τα οποία θα προκύψουν από την αύξηση της απασχόλησης κατά 40.000 εργαζομένους σε διάστημα δύο ετών. Στην πρακτική υλοποίησή του το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ εφαρμόζεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων και κυρίως στις τιμές του καφέ και των άλλων αφεψημάτων, των κυρίως πιάτων των εστιατορίων, των παιδικών φαγητών στις αλυσίδες γρήγορου φαγητού κ.λπ.
Ιδιωτικοί μηχανισμοί για... δημόσιες εισπράξεις
Όσα φορολογικά μέτρα κι αν πάρει η κυβέρνηση, όσες συμφωνίες κι αν κάνει με ξένες χώρες για τη φορολόγηση των κεφαλαίων που έχουν φύγει από την Ελλάδα, το πρόβλημα δεν αλλάζει. Ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός θα συνεχίσει να έχει προβλήματα και το κράτος θα συνεχίσει να μη συλλέγει τα έσοδα που χρειάζεται.
Η λύση είναι η ριζική αναδιάρθρωσή του με την τοποθέτηση νέων υπαλλήλων και με την αλλαγή των διαδικασιών. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, φαίνεται ότι έχει βρει και μία δεύτερη λύση: την ανάθεση της είσπραξης των φόρων σε ιδιώτες, είτε αυτοί είναι ελεγκτικές εταιρείες, είτε μεγάλα λογιστικά γραφεία, είτε τα φοροτεχνικά γραφεία.
|
|