Έχει και η κατάντια τα όριά της...
Τα περί οριακού σημείου της Κλωνατέξ που αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της γενικής συνέλευσης δεν εξέπληξαν κανέναν. Όλοι, άλλωστε, γνωρίζουν πως η εισηγμένη έχει παραδώσει τα όπλα εδώ και κάτι χρόνια. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο πως ο πρώην βασικός της μέτοχος ξεφόρτωσε τους τίτλους του στο ταμπλό και γι' αυτόν τον λόγο δεν εμφανίζεται στο μετοχολόγιο ούτε ένας με ποσοστό άνω του 5%.
Ωστόσο, η κατάντια έχει και τα όριά της... Από την επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας πληροφορούμαστε ότι στην τακτική γενική συνέλευση που συγκλήθηκε παρουσιάστηκε μόνο ΕΝΑΣ μέτοχος, και μάλιστα με 1.000 μετοχές μόλις (τρέχουσας αξίας... 4 ευρώ!).
Επιπλέον, η επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται (γενικώς και αορίστως) στον πρόεδρο της γενικής συνέλευσης, χωρίς να αναφέρει το όνομά του και, φυσικά, χωρίς να ξεκαθαρίζει αν το συγκεκριμένο άτομο είναι και πρόεδρος της εταιρείας... Άραγε, μήπως ούτε ο πρόεδρος της επιχείρησης παρέστη άμεσα ή μέσω αντιπροσώπου στη γενική συνέλευση;
Έχει και η κατάντια τα όριά της...
Τράπεζες: «O.K.» για εμπορικές, ΑΜΚ για συνεργατικές
Οι διεθνείς οίκοι -ακόμα και αυτοί που υποβάθμισαν τις εμπορικές τράπεζες- παραδέχονται ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα (εννοούν τα εμπορικά πιστωτικά ιδρύματα) δεν θα χρειαστεί, σε γενικές γραμμές τουλάχιστον, να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για αυξήσεις κεφαλαίου, πέραν ενός ακραίου ενδεχομένου για την πορεία των ελληνικών κρατικών ομολόγων των επισφαλειών τους για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα. Οι ξένοι οίκοι χαιρετίζουν επίσης το γεγονός πως οι εμπορικές τράπεζες της Κύπρου έδρασαν προληπτικά και άντλησαν κεφάλαια πριν καν τα χρειαστούν.
Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, είναι βέβαιο πως θέμα κεφαλαίων υπάρχει σε αρκετές συνεργατικές (συνεταιριστικές) τράπεζες της Μεγαλονήσου, οι οποίες κατέχουν μεγάλο μερίδιο στην εγχώρια αγορά (γύρω στο 30%!).
Ενδεικτική είναι η κίνηση του γενικού διευθυντή της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Ερωτόκριτου Χλωρακιώτη, πως κάποια συνεργατικά ιδρύματα δεν πήραν τα κατάλληλα μέτρα ώστε σταδιακά να βελτιώσουν την κεφαλαιακή τους βάση. Και αν μέχρι σήμερα η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα καλύπτει τα προβλήματα αυτών των ιδρυμάτων, είναι πιθανόν να μην μπορεί να εξακολουθήσει να το πράττει επ' άπειρον, με δεδομένη τη δυσμενή συγκυρία που επικρατεί. «Τα περιθώρια στενεύουν», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά... |