|
Χρηματιστήρια: υπ' αριθμόν 1 κίνδυνος η αμερικανική οικονομία
Aν και διανύουμε περίοδο υψηλής αβεβαιότητας και διακυμάνσεων με αύξηση του επενδυτικού κινδύνου, οι αναλυτές εμφανίζονται μεσοπρόθεσμα θετικοί για τις αγορές, καθώς ο κόσμος παραμένει σε ένα μονοπάτι ανάκαμψης και μάλιστα οι παρούσες αποτιμήσεις έχουν ήδη ενσωματώσει το μεγαλύτερο μέρος της συντελούμενης επιβράδυνσης.
Χ.Α.: το στοίχημα ξανά σε «μεσαίους» και «μικρούς»
Η πτωτική πορεία του Γενικού Δείκτη του Χ.Α. σε χαμηλά 14 ετών και κάτω από τις 1.300 μονάδες είναι αποτέλεσμα περισσότερο της πορείας των τραπεζικών τίτλων και λιγότερο της αντίστοιχης των λοιπών δυνάμεων της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Με την ελληνική αγορά μετοχών να παραμένει έντονα τραπεζοκεντρική, οι προοπτικές του χρηματιστηρίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με εκείνες των ελληνικών τραπεζών και με την πορεία της οικονομίας της Ελλάδας.
Ασφαλιστικές: οι άμυνες των «μεγάλων» και το πρέσινγκ της ΤτΕ
Πολιτική ήπιων παρεμβάσεων προς τους «μεγάλους» και σκληρής πίεσης προς τις μικρότερες δυνάμεις της ασφαλιστικής αγοράς ακολουθεί η Τράπεζα της Ελλάδος για να περιοριστούν οι επιπτώσεις από ενδεχόμενα νέα λουκέτα εταιρειών του κλάδου την επόμενη διετία.
«Κέρβερος» του μεσοπρόθεσμου η τρόικα
Τον ρόλο του Κέρβερου, του μυθικού άγρυπνου φύλακα των πυλών του Άδη, παίζει η τρόικα στο... σίριαλ του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) της περιόδου 2011 - 2015. Η αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Οικονομικών και οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί ότι το νέο οικονομικό επιτελείο θα απαλύνει τα βάρη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος διαψεύστηκαν από την τρόικα, οι επικεφαλής της οποίας έσπευσαν στην Αθήνα διαμηνύοντας στην κυβέρνηση ότι ο «λογαριασμός» των 6,4 δισ. ευρώ για φέτος και των 28,4 δισ. ευρώ συνολικά έως το 2015 δεν αλλάζει.
|
|