|
Αγορές: ατροφική... ανάπτυξη αναμένουν τώρα οι αναλυτές
Kαθώς το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον των επενδυτών μεταστράφηκε από την κρίση του κρατικού χρέους σε μια γενικότερη ανασφάλεια σε σχέση με την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, στις αγορές εντάθηκαν οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο σχηματισμού «διπλού πυθμένα» στην παγκόσμια οικονομία.
Για τους οικονομολόγους της Citi, πάντως, οι φόβοι αναφορικά με την πιθανότητα διπλής ύφεσης είναι μάλλον υπερβολικοί, ενώ τα τελευταία προβλήματα στις βασικές οικονομίες δεν αναμένεται να εκτροχιάσουν την πορεία «συνεχούς, αλλά ανώμαλης» ανάκαμψης των οικονομιών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μετοχές: οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των... διακοπών
Ο Αύγουστος παραδοσιακά είναι (για... ευνόητους λόγους) μήνας με χαμηλούς τζίρους στο χρηματιστήριο, άρα ευνοϊκή περίοδος για να δράσουν τα περιβόητα lobbies! Παρά το γεγονός πως επικρατεί η αντίληψη ότι το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι παραδοσιακά θετικό για τις μετοχικές αξίες στη Σοφοκλέους, οι στατιστικές δείχνουν πως τον Αύγουστο οι επιδόσεις εμφανίζονται ισχνά θετικές ή και αρνητικές, με εξαίρεση το 2009 για την τελευταία δεκαετία.
Μαχαίρι στις επενδύσεις από τις εταιρείες
Aυτοσυγκράτηση, ορθολογική ανάπτυξη του δικτύου, μείωση του κόστους και περιορισμό των επενδύσεων φέρνει η οικονομική κρίση, η οποία οδηγεί ήδη τις επιχειρήσεις, τη μία μετά την άλλη, στη χάραξη νέας στρατηγικής επιβίωσης. Την ίδια ώρα, το 86% των εταιρειών που συμμετείχαν σε πρόσφατη έρευνα του ΕΒΕΑ δήλωσε ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, το 89% ότι έχει δυσκολία πρόσβασης στην τραπεζική χρηματοδότηση, το 93% ότι σημειώνει πτώση στον κύκλο εργασιών λόγω της οικονομικής κρίσης και 9 στις 10 πως αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αποπληρωμή οφειλών πελατών τους προς την επιχείρησή τους.
Σπάει τα κοντέρ ο δανεισμός
Πέρα από κάθε πρόβλεψη αναμένεται να κινηθεί και φέτος ο δανεισμός του ελληνικού δημοσίου, ξεπερνώντας τα 73 δισ. ευρώ έναντι περίπου 65 δισ. ευρώ που ήταν ο περυσινός δανεισμός. Παρά τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί, οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου είναι τεράστιες, λόγω της δυναμικής την οποία έχει λάβει κυρίως το δημόσιο χρέος, το οποίο στο τέλος Ιουνίου έφτασε στα 317 δισ. ευρώ (περίπου στο 137% του ΑΕΠ).
|
|