:: euro2day ::

Έτος 12ο Αρ.Φύλλου 593 31 Ιουλίου - 4 Aυγούστου 2009


Στενοί δεσμοί, χωρίς παράπονα...

Το μόνο ζήτημα που δεν απασχόλησε τους επενδυτές είναι το πού θα βρει η Alpha Αστικά Ακίνητα τα κεφάλαια των 33 εκατ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη νέα επένδυσή της στη Βουλγαρία. Και αυτό γιατί η εισηγμένη στις 31/3/2009 διέθετε 18,5 εκατ. διαθέσιμα και επιπλέον 41 εκατ. ευρώ σε ομόλογα, όταν οι τραπεζικές της υποχρεώσεις ήταν μηδενικές.

Η απόφαση ωστόσο για την επένδυση των 33 εκατ. ευρώ στη Βουλγαρία ενισχύει ακόμη περισσότερο τη σχέση της εισηγμένης με τη μητρική τράπεζα, καθώς στη συνέχεια το ακίνητο που αγοράστηκε θα χτιστεί και θα ενοικιαστεί στην Alpha Bank.

Πολλά έχουν ειπωθεί για την τόσο στενή σχέση μεταξύ των δύο εταιρειών καθώς η τράπεζα είναι: α) ο συντριπτικά μεγαλύτερος πελάτης της Alpha Αστικά Ακίνητα σε θέματα συμβουλών στεγαστικών δανείων, β) ο ισχυρότερος ενοικιαστής των ακινήτων της και γ) ο μεγαλύτερος αποδέκτης των επενδύσεων της Alpha Αστικά Ακίνητα (ομόλογα έκδοσης της Alpha Bank) και των καταθέσεών της.

Από την άλλη πλευρά όμως, η όλη αυτή υπόθεση δεν φαίνεται να έχει δυσαρεστήσει τους μετόχους μειοψηφίας (χαμηλή διασπορά και εμπορευσιμότητα του τίτλου), όχι τόσο γιατί βλέπουν την τιμή της μετοχής τους να μην πέφτει (είναι διαπραγματεύσιμη ελαφρώς κάτω από τη λογιστική της αξία), όσο διότι εδώ και χρόνια καρπώνονται σαφώς ικανοποιητικό μέρισμα, το οποίο οδηγεί σε απόδοση γύρω ή και πάνω από το 3%. Καθόλου μικρό σε περίοδο κρίσης.


Τι άλλαξε σε λίγες ημέρες;

Στην τακτική γενική συνέλευση της Εριουργίας Τρία Άλφα η διοίκηση έθεσε το θέμα της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών. Μάλιστα, εξηγήθηκαν αναλυτικά οι λόγοι για τους οποίους τα πλεονεκτήματα της κίνησης αυτής ήταν περισσότερα από τα αντικίνητρα και ζητήθηκε η γνώμη κάποιων σημαντικών μετόχων μειοψηφίας, οι οποίοι (προφορικά τουλάχιστον) δήλωσαν πρόθυμοι να συμμετάσχουν.

Δύο εβδομάδες αργότερα (στην επόμενη γενική συνέλευση) η διοίκηση αναφέρθηκε στη μειωμένη ανάγκη για αύξηση κεφαλαίου, επειδή τα δάνεια είχαν συρρικνωθεί δραστικά (αυτό η διοίκηση το γνώριζε πριν από 15 μέρες) και γιατί τα έξοδα θα ήταν μεγάλα. Έτσι, η διοίκηση δήλωσε ότι δεν ήταν καθόλου βέβαιη για το πόσο η ΑΜΚ τελικά θα προχωρήσει! Τέλος, στη συνέλευση της 27ης Ιουλίου το θέμα της αύξησης κεφαλαίου «πάγωσε» μέχρι νεωτέρας...

Κάποιοι λοιπόν έσπευσαν -μέσω φημολογιών- να ερμηνεύσουν την αλλαγή στάσης της διοίκησης σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ως ενδιαφέρον που προέκυψε για το «όχημα» και επιπλέον κάτι ακούστηκε και για το γνωστό υπό διαμόρφωση τηλεπικοινωνιακό σχήμα Vivodi - On Telecoms.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η διοίκηση της Εριουργίας Τρία Άλφα έχει διαψεύσει επανειλημμένως και εντόνως πιθανό deal με τη Vivodi, ακόμη και σε πιο πρόσφορες περιόδους τόσο για το χρηματιστήριο όσο και για τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο, παρά το γεγονός ότι υπάρχει συγγένεια μεταξύ των βασικών μετόχων των δύο εταιρειών.

Επίσης, και κατά την πρόσφατη τακτική συνέλευση σε καμία περίπτωση δεν έθεσε ως προτεραιότητα τη χρησιμοποίηση «οχήματος». Μάλιστα, στέλεχος της διοίκησης ανέφερε ότι αυτό είναι θεωρητικά asset που δεν βρίσκεται και στην καλύτερη εποχή του.

Σε κάθε περίπτωση, οψόμεθα...Back2Top


Περισσότερα σχόλια στις σελίδες 4, 5
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr