Πίσω ολοταχώς λόγω κρίσης
Με συνοπτικές διαδικασίες ανακοινώθηκε η κατά 33% μείωση της παραγωγής της Stomana θυγατρικής της ΣΙΔΕΝΟΡ στη Βουλγαρία.
Παράλληλα, ο περιφερειακός διευθυντής του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, κ. Anton Petrov, αναφέρθηκε στην προοπτική απόλυσης 300 εργαζομένων μίας μονάδας η οποία κόστισε 80 εκατομμύρια ευρώ και η κατασκευή της ολοκληρώθηκε μόλις φέτος τον Ιούνιο. Η εξήγηση που δόθηκε, ότι «η κρίση βρήκε τη βιομηχανία νωρίτερα απ' ό,τι αρχικώς αναμενόταν» είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στον κλάδο, προοιωνιζόμενη δε χειρότερες καταστάσεις με δραματική περικοπή δραστηριότητας και θέσεων εργασίας στις μονάδες όπου διατηρεί ο συγκεκριμένος όμιλος, αλλά και σε άλλες ομοειδείς ελληνικές στην ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο, καλά ενημερωμένες πηγές θεωρούν αιφνίδια τη σχετική απόφαση και σημειώνουν πως ελήφθη μόλις στις αρχές του μήνα από τον ίδιο τον ισχυρό άνδρα του ομίλου, κ. Νίκο Στασινόπουλο, ο οποίος διατηρεί τα ηνία της επιχείρησης με τον αδελφό του Ευάγγελο.
Πρόκειται για τη δεύτερη ενέργεια του ομίλου, αποτέλεσμα των συνεπειών της διεθνούς κρίσης και της κατακόρυφης υποχώρησης που σημειώνεται το τρίτο τρίμηνο. Οι εκτιμήσεις για το τρέχον τέταρτο τρίμηνο είναι χειρότερες, ενώ η πρόβλεψη τουλάχιστον για τη διετία 2009 - 2010 είναι δυσοίωνη, καθώς αναφέρεται σε μείωση μέχρι και 25% - 35% σε βάθος διετίας. Επιχειρηματικές πηγές σημείωναν πως η κίνηση του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο συμμαζέματος που επιχειρείται στον κλάδο του χάλυβα διεθνώς και θα έχει συνέχεια με κλείσιμο μονάδων, μείωση γραμμών παραγωγής και αναστολή επενδυτικών σχεδιασμών.
Ήδη ο Ινδός κ. Λακσμί Μιτάλ, επονομαζόμενος και «βασιλιάς του χάλυβα» έχει προχωρήσει στην αναστολή λειτουργίας κάποιων μονάδων, ενώ η πολυεθνική Nucor μειώνει τη δραστηριότητά της σε ορισμένα εργοστάσια στη μισή παραγωγή του 2007. Ο μεγάλος χαλυβουργικός όμιλος των ΗΠΑ είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τη ΣΙΔΕΝΟΡ με την πρόνοια σύστασης κοινής εταιρείας, όπου η Nucor θα αποκτούσε το 34% του μετοχικού κεφαλαίου. Η ραγδαία επιδείνωση του οικονομικού - επιχειρηματικού περιβάλλοντος «πάγωσε» επ' αόριστον τη συμφωνία των δύο πλευρών με την ελληνική να αναζητεί άμεσα τρόπους περικοπής του κόστους λειτουργίας.
Το εύρος των παραγόμενων προϊόντων της Stomana Industry περιλαμβάνει προϊόντα που αφορούν άμεσα στην οικοδομική κατασκευαστική βιομηχανία, καλύπτοντας ευρύτατο φάσμα κωδικών από οπλισμό σιδήρου, χονδρόσυρμα μέχρι και φύλλα λαμαρίνας για βιομηχανικές και ναυπηγικές χρήσεις. Ο αρχικός προγραμματισμός, μετά και τη λειτουργία του νέου ελασματουργείου επιμήκων προϊόντων προέβλεπε ανώτατη παραγωγή πλέον του ενός εκατομμυρίου τόνων όπου με τον αναθεωρημένο σχεδιασμό θα μειωθεί αρχικά κατά περίπου 300 - 400 χιλιάδες τόνους. Η κατάσταση στη βουλγαρική αγορά αλλά και στις όμορες περιοχές και στην κεντρική Ευρώπη, όπου κυρίως εξάγει η Stomana επιδεινώνεται ταχύτατα σε σημείο που η θυγατρική προχωρά σε αναστολή του επενδυτικού προγράμματός της.
Πώς να αγοράσετε δωρεάν(!) μετοχές, ομόλογα και ακίνητα...
Η τρέχουσα τιμή της μετοχής της Δήμητρας Επενδυτικής στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου υπολείπεται των 30 λεπτών του ευρώ, την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο. Την ίδια ώρα, γνωρίζοντας τις βασικότερες θέσεις του χαρτοφυλακίου της εισηγμένης εταιρείας στα τέλη Σεπτεμβρίου και τις εξελίξεις που ακολούθησαν στο ΧΑΚ, υπολογίζουμε ότι η εσωτερική αξία της μετοχής θα πρέπει να κυμαίνεται γύρω στα 95 λεπτά.
Δηλαδή, η τρέχουσα τιμή της μετοχής είναι διαπραγματεύσιμη με έκπτωση γύρω στο 68% με 70%! Εξετάζοντας τώρα τη διάρθρωση του χαρτοφυλακίου της εισηγμένης εταιρείας, με πρόχειρους υπολογισμούς διαπιστώνουμε ότι γύρω στο 30% είναι τα μετρητά, άλλο ένα 10% τουλάχιστον είναι σε ομόλογα, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό κατανέμεται μεταξύ ακινήτων και μετοχών (κυρίως τραπεζών), χωρίς κάποια από τις δύο τοποθετήσεις να είναι πολύ ανώτερη της άλλης. Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Πρώτον: Ότι όποιος αγοράζει μετοχές της Δήμητρας στα τρέχοντα επίπεδα, ουσιαστικά αγοράζει τις μετοχές της, τα ομόλογά της και τα ακίνητά της εντελώς δωρεάν!
Δεύτερον: Ότι η εισηγμένη έχει τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να επιστρέψει στους μετόχους της κεφάλαια ίσα περίπου με την τρέχουσα τιμή της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και να μείνουν στην περιουσία της εισηγμένης τα ακίνητα, οι μετοχές και τα ομόλογα.
Δεν γνωρίζουμε αν και πότε το τεράστιο αυτό discount θα κλείσει. Γνωρίζουμε όμως ότι απεικονίζει την έλλειψη βάθους που παρουσιάζει η κυπριακή χρηματιστηριακή αγορά. |