|
Αλλάζουν τα πράγματα
Πολλές φορές πέρυσι είχαμε επισημάνει στον «Μ» πόσο υποτιμημένη ήταν η μετοχή της ΑΓΕΤ Ηρακλής: πολύ υψηλή μερισματική απόδοση, διατήρηση της κερδοφορίας στο εννεάμηνο, παρά τα έκτακτα έξοδα και τη διακοπή λειτουργίας για κάποιες εβδομάδες της μονάδας στη Χαλκίδα, και τιμή μετοχής πολύ κοντά στο επίπεδο όπου η Lafarge αγόρασε από την Εθνική και από το ταμπλό της Σοφοκλέους, περιορίζοντας δραστικά το free float. Όμως, από τότε μέχρι τώρα τα πράγματα από άσπρα μπορεί να μην έγιναν μαύρα, ωστόσο σε κάποιον βαθμό... ξεθώριασαν.
Πρώτον, γιατί οι τιμές των άλλων μετοχών «γκρεμοτσακίστηκαν», ενώ ο τίτλος του Ηρακλή «κράτησε γερή άμυνα». Έτσι, σήμερα μερισματικές αποδόσεις της τάξεως του 5% και του 6% εξακολουθούν να είναι πολύ ικανοποιητικές, όμως υπάρχουν και άλλοι τίτλοι με ανάλογη ή και με υψηλότερη μερισματική απόδοση. Και δεύτερον, γιατί το 2008 αναμένεται να είναι χειρότερη χρονιά από το 2007 σχετικά με την κατανάλωση τσιμέντου στην Ελλάδα, στην αγορά δηλαδή όπου ο Ηρακλής σημειώνει το μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους του.
Έχουμε λοιπόν και λέμε: η παραγωγή τσιμέντου που το 2006 είχε αυξηθεί κατά 3,1% υποχώρησε πέρυσι κατά 9,2%, πτώση που συνδέεται με τη μείωση στις επενδύσεις κατοικιών κατά περίπου 5%. Έλα όμως που οι ίδιες επενδύσεις αναμένεται να μειωθούν και φέτος κατά 2% και μάλιστα σε πραγματικές τιμές.
Η ανάκαμψη, λοιπόν, της εγχώριας ζήτησης τσιμέντου μεταφέρεται στο 2009 λόγω της ζήτησης των μεγάλων κατασκευαστικών έργων αλλά και εξαιτίας των επενδύσεων που γίνονται από τους οικονομικούς μετανάστες.
Κι όμως, οι προσδοκίες... βελτιώνονται!
Πολλές φορές οι αναλυτές έχουν αναφέρει ότι, με βάση τις τρέχουσες τιμές των μετοχών στο Χ.Α., φαίνεται να έχει προεξοφληθεί το σενάριο σημαντικής υποχώρησης -ή έστω στασιμότητας- των επιχειρηματικών κερδών. Σε ό,τι αφορά τα κέρδη από (εισηγμένες) συμμετοχές ή από χρηματοοικονομικές πράξεις, σίγουρα θα υπάρχει διαφορά. Παρ' όλα αυτά, η πραγματική οικονομία της χώρας, μέχρι στιγμής, δεν δείχνει να διανύει τόσο ακραίες καταστάσεις.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με τους δείκτες προσδοκιών του ΙΟΒΕ, τον φετινό Ιανουάριο η εικόνα ήταν μικτή: από τη μια πλευρά είχαμε βελτίωση των προσδοκιών σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2007 και από την άλλη πλήγμα στον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
Με βάση τα στοιχεία του Φεβρουαρίου, τα πράγματα φαίνονται βελτιωμένα στους περισσότερους τομείς. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία υποχώρησε στο 97,8 από το 99,2, στις κατασκευές ενισχύθηκε από το 84,2 στο 98,1, στο λιανικό εμπόριο βελτιώθηκε από το 117 στο 120,8 και στις υπηρεσίες παρουσίασε αξιοσημείωτη άνοδο από τις 106,4 στις 111,8 μονάδες.
Όσο για τον δείκτη εμπιστοσύνης των καταναλωτών που τόσο είχε υποχωρήσει, τον Φεβρουάριο και αυτός βελτιώθηκε από τις -40 μονάδες στις -34, παραμένοντας ωστόσο οι αρνητικές σχετικές απαντήσεις περισσότερες σε σύγκριση με τη ζώνη του ευρώ. |
|