|
Ντόμινο εταιρικών χρεοκοπιών προεξοφλούν τώρα οι αγορές
Aν και οι αποτιμήσεις των μετοχών -των οποίων η αξία παγκοσμίως έχει υποχωρήσει από τα 60 τρισ. δολ. στα υψηλά του περασμένου Οκτωβρίου σε 51 τρισ. δολ. σήμερα- προεξοφλούν μια μέση οικονομική ύφεση, τα πιστωτικά παράγωγα σκιαγραφούν ιδιαίτερα δυσμενή εικόνα προεξοφλώντας το υψηλότερο ιστορικά ποσοστό εταιρικών χρεοκοπιών. Αυτή η ασυμμετρία της αγοράς αποδίδεται στη βίαιη απομόχλευση των επενδυτικών χαρτοφυλακίων, που αποεπενδύουν σε τιμές σαφώς πιεσμένες.
«Βουτιά» δεκαετίας για 87 εισηγμένες
Περισσότερες από 1.500 μονάδες (σε ποσοστιαίους όρους σχεδόν 30%) έχει απολέσει η Σοφοκλέους από τα υψηλά του Οκτωβρίου 2007, ενώ η κατάσταση στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι ακόμα πιο κακή. Εξετάζοντας, μάλιστα, τις αποδόσεις στην πενταετία, και για την ακρίβεια από τα χαμηλά του Μαρτίου 2003, η εικόνα για το 1/3 του ταμπλό του χρηματιστηρίου είναι άκρως απογοητευτική: 87 τίτλοι διαπραγματεύονται σε χαμηλότερα επίπεδα από τις 31 Μαρτίου 2003, όταν ο Γενικός Δείκτης άγγιζε τις 1.467 μονάδες.
Τράπεζες: ποιοι φοβούνται τις... εξαγορές;
Ποιος είναι ο μόνιμος προβληματισμός που υπό προϋποθέσεις μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη για τα τραπεζικά επιτελεία στη χώρα μας; Η σημαντική υποχώρηση των κεφαλαιοποιήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων εξαιτίας της εικόνας που παρουσιάζουν τον τελευταίο καιρό οι κεφαλαιαγορές, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής.
Μερισματικές αποδόσεις που... βγάζουν μάτι
Mερισματικές αποδόσεις-ρεκόρ γνωρίζει η Σοφοκλέους, οι οποίες συχνά όχι μόνο υπερβαίνουν τις αντίστοιχες των δεσμευμένων καταθέσεων αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και υπερδιπλάσιες από αυτές! Να σημειωθεί ότι τόσο υψηλές μερισματικές αποδόσεις δεν υπήρχαν στη Σοφοκλέους ούτε κατά τη δεκαετία του 1990, όταν τα έντοκα γραμμάτια και τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου πρόσφεραν επιτόκια της τάξεως του 20% και του 25%.
|
|