Mία κρίση που... γράφει ιστορία
H |
|
κινεζική κατάρα είναι γνωστή: «Μακάρι να ζήσεις σε ενδιαφέροντες καιρούς». Δεν ξέρουμε ποιος και αν μας καταράστηκε, αλλά οι ασχολούμενοι με τα οικονομικά (ευρύτερα) και με τα χρηματιστηριακά (ειδικότερα) ζούμε σε πάρα πολύ ενδιαφέροντες καιρούς. Και είναι πολλοί αυτοί που συμφωνούν με τον κ. Άλαν Γκρίνσπαν ότι η παρούσα κρίση θα ανακηρυχθεί ως η μεγαλύτερη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.
Η διαφορά της παρούσας με τις προηγούμενες κρίσεις έγκειται στο ότι έχει πλήξει την καρδιά της παγκόσμιας οικονομίας, τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, και δημιουργεί πρωτοφανή δεδομένα σε βαθμό τέτοιο που μπορεί κανείς να μιλά για κρίση του ίδιου του συστήματος. Σχεδόν αναπόφευκτα το Cover Story του «Μ» (σελ. 10 - 11) καταπιάνεται με αυτό το θέμα.
Ζητούμενο είναι να καταγραφεί το ισοζύγιο της παρούσας κατάστασης, με τα προφανή αρνητικά αλλά και τα («αθέατα», λόγω συγκυρίας) θετικά, τα οποία μόνο ως κορυφή του παγόβουνου (έστω στο εγχώριο μέτωπο) αποκάλυψε η συμφωνία MIG - Deutsche Telekom για τη μεταβίβαση του ποσοστού της πρώτης στον ΟΤΕ. Σε τελική ανάλυση, κανείς δεν προχωρά σε ένα deal αν περιμένει να έρθει η συντέλεια του κόσμου. Οπότε η ψυχρή και ψύχραιμη καταγραφή και προσέγγιση του προβλήματος είναι επιβεβλημένη.
Σε συνάρτηση με το Cover Story επιβάλλεται να διαβαστεί και το θέμα των σελ. 40 - 41, στο οποίο παρουσιάζεται αναλυτικότερα η κατάσταση στις διεθνείς αγορές. Νέο στοιχείο το γεγονός ότι από κάποιους προεξοφλείται ένα ντόμινο από εταιρικές χρεοκοπίες ως κατάληξη της παρούσας κατάστασης, κίνηση που θα καταγραφεί ως ο «πάτος του πηγαδιού».
Από κει και πέρα, βέβαια, θα πρέπει να ικανοποιηθεί και μια σειρά από άλλες παραμέτρους για να μπορεί κάποιος να μιλά για σταθεροποίηση και ανάκαμψη, καταστάσεις, πάντως, που αναμένεται να προσεγγίσουμε περί τα τέλη του έτους... |