:: euro2day ::

Έτος 9ο Αρ.Φύλλου 428 2 - 6 Ιουνίου 2006


Υπομονή για το στοίχημα

Αποφασισμένος να κερδίσει το ελληνικό στοίχημα εμφανίστηκε και αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Γενικής Τράπεζας, κ. Ζακ Τουρνεμπίζ. Σε πείσμα των φημών που τον ήθελαν τις προηγούμενες ημέρες να ανακαλείται στο Παρίσι εξαιτίας της αρνητικής πορείας που εξακολουθεί να έχει η πάλαι ποτέ "τράπεζα των στρατηγών", υποστήριξε ότι θα φύγει από την Ελλάδα μόνο αφού η Γενική γίνει μεγάλος και κερδοφόρος οργανισμός.

Ενδεχομένως όμως να χρειαστεί να περιμένει ακόμα αρκετά. Και αυτό γιατί όπως και ο ίδιος παραδέχεται, η τράπεζα θα εμφανίσει κέρδη από το 2007, αν και θα ήθελε αυτό να γίνει ήδη από φέτος, γι' αυτό και δεν το αποκλείει ως ενδεχόμενο. Το α΄ τρίμηνο πάντως ήταν αρνητικό.

Ενδιαφέρον θα έχει τελικά να διαπιστωθεί στην πράξη για πόσο καιρό ακόμα η Soci?t? Generale (SocGen) θα συνεχίσει να επενδύει στη Γενική. Οι ίδιοι οι Γάλλοι υποστηρίζουν ότι μέχρι τώρα έχουν "βάλει" περί τα 180 εκατ. ευρώ κι απ' ό,τι φαίνεται, έπεται συνέχεια...Υποδειγματικά και... παραδειγματικά

Εκπληκτική χαρακτήριζαν οι του τραπεζικού χώρου την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων (και από εδώ και απ' έξω) για το IPO του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Τ.Τ.). Για τη χώρα μας, το πρωτοφανές νούμερο των 124.000 συμπατριωτών ιδιωτών που συμμετείχαν στη διαδικασία των δημόσιων εγγραφών δείχνει ακριβώς το πόσο ελκυστικά είχε προβληθεί στην κοινή γνώμη το Τ.Τ., και παρά την καθίζηση της αγοράς που είχαμε την κρίσιμη εβδομάδα των εγγραφών, οι περισσότεροι δεν πτοήθηκαν και προχώρησαν σε δεσμευτικές κινήσεις για να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους.

Το ότι η διοίκηση κατάφερε να αντιστρέψει την εικόνα του Τ.Τ. ως προς τις προοπτικές του "σβήνοντας" τη φθαρμένη εικόνα ενός δημόσιου φορέα (από το παρελθόν) είναι αξιοσημείωτο από μόνο του, αλλά και ένα μικρό δείγμα (και παράδειγμα συνάμα) για το ποιο "μοντέλο" θα πρέπει να υιοθετήσει η κυβέρνηση όταν επιχειρεί την ιδιωτικοποίηση μονάδων του δημόσιου δυναμικού, επιδιώκοντας να πείσει την κοινή γνώμη ότι οι προοπτικές τους έλκονται από το μέλλον και δεν είναι συνάρτηση του παρελθόντος.

Η διοίκηση Τσουπίδη, η οποία σε συνεργασία με τους εργαζομένους δημιούργησε τη νέα ελκυστική εικόνα του Τ.Τ., θα πρέπει αναμφίβολα να κάνει... φροντιστήριo στους κυβερνητικούς για τη μεθοδολογία που θα πρέπει να ακολουθήσουν. Εκτός βέβαια που φαντάζει και το ευκολότερο να πάρουν τον Τσουπίδη από το Τ.Τ. και να τον πάνε στο επόμενο εγχείρημα για να 'χουν και το κεφάλι τους ήσυχο!

(ΥΓ.: Απλώς να υπενθυμίσουμε ότι την ερχόμενη Δευτέρα, 5 Ιουνίου, στην κατηγορία της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης ξεκινά η διαπραγμάτευση στο ταμπλό της μετοχής του Τ.Τ. με τιμή "εκκίνησης" τα 12,5 ευρώ.)Back2Top


Περισσότερα σχόλια στις σελίδες 4 - 5,
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr