:: euro2day ::

Έτος 9ο Αρ.Φύλλου 422 20 - 25 Απριλίου 2006


Άλλος για Ντουμπάι;

Της μόδας έχουν γίνει αίφνης τα Εμιράτα: άνοιγμα στις αγορές του Περσικού Kόλπου και της Mέσης Aνατολής, με στόχο την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων-θεσμικών επενδυτών, πραγματοποίησαν έξι ελληνικές εισηγμένες επιχειρήσεις. Οι επικεφαλής των εταιρειών AΛΟΥΜΥΛ, Kυριακίδης Mάρμαρα, Aγροτικός Oίκος Σπύρου, ΑΛΜΑ-Aτέρμων, Kego και F.G. Europe συμμετείχαν για τον σκοπό αυτό σε επιχειρηματική αποστολή στο Nτουμπάι και στο Αμπού Nτάμπι.

Η παρουσίαση των εταιρειών είχε διττό σκοπό: τόσο την αναζήτηση νέων εμπορικών συνεργασιών όσο και την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων της περιοχής. Από τις πληροφορίες που έφθασαν στα αφτιά μας φαίνεται ότι τα πιο γρήγορα αποτελέσματα θα τα έχουμε από τη βορειοελλαδίτικη ΑΛΟΥΜΥΛ Μυλωνάς, καθώς το αντικείμενό της έχει άμεση σχέση με τον οικοδομικό οργασμό που συντελείται αυτή την περίοδο στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον κ. Γ. Μυλωνά να παρέμεινε στο Ντουμπάι μετά το πέρας των παρουσιάσεων, καθώς το ενδιαφέρον για συνεργασίες από ντόπιους παράγοντες ήταν ιδιαίτερα αυξημένο. Τώρα το αν η επαφή έχει να κάνει μόνο με εμπορικές συνεργασίες ή περιλαμβάνει και την επένδυση στην εταιρεία από επενδυτικά κεφάλαια της περιοχής είναι κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί, ωστόσο δεν είναι και απίθανο με βάση τις προοπτικές της εταιρείας.

Ωστόσο, η αγορά "ψιθυρίζει" και για τον Αγροτικό Οίκο Σπύρου, καθώς η αγορά του Nτουμπάι μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για τη Mέση Aνατολή και τον Περσικό Kόλπο, ενώ είναι πολύ πιθανό και το ενδεχόμενο εισόδου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ξένων θεσμικών από τις εκεί περιοχές, καθώς έχει ήδη εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον...
Κοιτάζει και Αίγυπτο...

Η Αίγυπτος έχει μπει στο μικροσκόπιο της Εθνικής Τράπεζας. Αρμόδια στελέχη της εξετάζουν τις προοπτικές της αγοράς, η οποία, μετά την εκεί είσοδο της Τράπεζας Πειραιώς, φαίνεται να αποκτά νέο ενδιαφέρον για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό λόμπι. "Μας ενδιαφέρει, αλλιώς δεν θα ενισχύαμε κεφαλαιακά τα δύο καταστήματα που διατηρούμε εκεί, όταν μας το ζήτησαν πρόσφατα οι αρμόδιες αιγυπτιακές αρχές", επεσήμανε κορυφαίο στέλεχος της Εθνικής, όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Απλώς, να θυμίσουμε ότι η εντύπωση που καλλιεργούνταν μέχρι πρότινος για την παρουσία της Εθνικής στην Αίγυπτο ήταν ότι τα δύο καταστήματα (ένα στην Αλεξάνδρεια και το άλλο στο Κάιρο) ενδεχομένως να ήταν και... πολλά και μάλλον προσανατολίζονταν στο να τα κλείσουν, αφού με δύο μαγαζιά δεν μπορείς να βγάλεις κέρδος στην τραπεζική και θα έπρεπε, αν ήταν να τα κρατήσει, η εκεί παρουσία της Εθνικής να ενισχυθεί μέσω της ίδρυσης νέων καταστημάτων ή (ακόμη ευκολότερα) μέσω της αγοράς τοπικής τράπεζας με εκτενές δίκτυο στην Αίγυπτο. Πάντως, η "στροφή" της διοίκησης, μετά τις εξελίξεις στην Τουρκία, δείχνει και σαφή αλλαγή της στρατηγικής...Back2Top


Περισσότερα σχόλια στις σελίδες 4 - 5,
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr