:: euro2day ::

Έτος 9ο Αρ.Φύλλου 417 17 - 21 Μαρτίου 2006


Γυμνοί, απένταροι και... χωρίς προοπτική!

Τη "γύμνια" των εναλλακτικών παρόχων - ανταγωνιστών του ΟΤΕ θα κάνει πασιφανή η νέα τιμολογιακή πολιτική του Οργανισμού, που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα εγκριθεί από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών. Ο ΟΤΕ, αυξάνοντας το μηνιαίο του πάγιο κατά 50 περίπου λεπτά, θα εισπράττει επιπλέον 2,7 εκατ. ευρώ μηνιαίως (σχεδόν 276 εκατ. ευρώ ετησίως), αντισταθμίζοντας μερικώς τις απώλειες από τη χρήση εναλλακτικών φορέων που επιλέγουν κάποιοι συνδρομητές του, συνεχίζοντας όμως να πληρώνουν τον Οργανισμό μέσω του παγίου, ενώ παράλληλα μειώνει τις τιμές των κλήσεων και έτσι γίνεται -γενικότερα- ανταγωνιστικός.

Οι εναλλακτικοί, παρά το γεγονός ότι ο νόμος τους δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση στον τοπικό βρόχο του καταναλωτή - συνδρομητή, δεν το έχουν (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) πράξει, και έτσι μπορούν να παρέχουν την υπηρεσία φωνής και Internet, αλλά όχι και να ανταγωνιστούν τον ΟΤΕ σε επίπεδο παγίου, ούτε φυσικά να προχωρήσουν σε παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας. Για την κατάσταση αυτή έχει γίνει πολύς λόγος τα τελευταία χρόνια και οι εναλλακτικοί έχουν ρίξει τις ευθύνες στον ΟΤΕ.

Πράγματι, όπως αποδεικνύεται και από τα συμπεράσματα της ΕΕΤΤ, αλλά και της Ε.Ε., ο ΟΤΕ κωλυσιεργεί και, σύμφωνα με τον κ. Βουρλούμη, για την κατάσταση αυτή ευθύνονται χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι που δρουν αυτοβούλως (το ποιος τους ελέγχει θα το εξετάσουμε μια άλλη φορά). Οι εναλλακτικοί, όμως (ή μάλλον, για να μη γενικεύουμε, οι περισσότεροι εξ αυτών), δεν είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε επενδύσεις, πολύ απλά γιατί δεν έχουν χρήματα, αφού οι περισσότεροι εξ αυτών είναι... απένταροι. Σε άλλη περίπτωση θα μπορούσαν να κινηθούν με άλλες -γνωστές- τεχνολογίες, όπως έκανε μια εταιρεία (ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε) που προχώρησε σε απομακρυσμένη συνεγκατάσταση, και έτσι και πρόσβαση στον τοπικό βρόχο έχει και δεν χρειάζεται τη συνδρομή του ΟΤΕ.

Ο ΟΤΕ έχει τη δυνατότητα να αυξήσει περαιτέρω το πάγιο και να αντισταθμίσει ακόμη μεγαλύτερες απώλειες, τόσο μέσω της είσπραξης όσο και μέσω των ανταγωνιστικών τιμών, ενώ η "ρυθμιζόμενη" αγορά δεν μπορεί να ισχύσει για πάντα. Αν οι ανταγωνιστές του δεν επενδύσουν, σύντομα το κρατικό μονοπώλιο θα επανέλθει de facto, και μάλιστα μετά "βαΐων και κλάδων"...
Προς τι η σιγή;

Κάθε πιθανή επενδυτική ευκαιρία ανάπτυξης ακινήτων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ερευνά η εταιρεία Reds, στο πλαίσιο του σκοπού και των δραστηριοτήτων της, ανακοίνωσε η εισηγμένη στο Χ.Α., συμπληρώνοντας ότι δεν υφίσταται επί του παρόντος συγκεκριμένη επενδυτική ευκαιρία στο εξωτερικό.

Ωστόσο, για το εσωτερικό υπάρχει μία ενημέρωση από την εταιρεία, η οποία θα έπρεπε να είχε γίνει από την εκπνοή του προηγούμενου μήνα και αφορά στην άδεια κατασκευής εμπορικού κέντρου στη Γυαλού. Ειδικότερα, από τον Αύγουστο του προηγούμενου χρόνου ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είχε ενημερώσει με συνέντευξη Τύπου ότι μέχρι τον Φεβρουάριο επρόκειτο η Reds (θυγατρική του ομίλου της Ελληνικής Τεχνοδομικής) να λάβει την άδεια κατασκευής εμπορικού κέντρου στη Γυαλού. Η επένδυση είναι συνολικού ύψους 70 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 12-18 μήνες από τη λήψη της σχετικής άδειας.

Μέχρι σήμερα, ωστόσο, τίποτα δεν έχει γνωστοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και αναρωτιόμαστε γιατί. Υπάρχει εμπόδιο στην έκδοση της άδειας ή η εταιρεία την έχει ήδη λάβει και ξέχασε να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό; Η επένδυση δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη και οτιδήποτε νεότερο σε σχέση με την πορεία υλοποίησής της είναι σημαντικό για την εισηγμένη, η οποία δεν εμφανίζει και ιδιαίτερη κινητικότητα τελευταία...Back2Top


Περισσότερα σχόλια στις σελίδες 4 - 5,
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr