:: euro2day ::

Έτος 9ο Αρ.Φύλλου 417 17 - 21 Μαρτίου 2006
 EDITORIAL


Aναζητώντας επενδυτικές
"ευκαιρίες" στη Σοφοκλέους

H
αγορά, παρά τα ενίοτε έντονα... σκιρτήματα, φαίνεται πως εισέρχεται σε μια περίοδο στην οποία θα προσπαθήσει να αφομοιώσει τα επίπεδα τιμών που τόσο γρήγορα και τόσο εντυπωσιακά κατέκτησε στο τελευταίο τετράμηνο.

Καθώς οι ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα του 2005 δεν έχουν ολοκληρωθεί και με δεδομένο ότι μέχρι να "δώσουν στίγμα" τα μεγέθη για το α΄ τρίμηνο του 2006 μεσολαβεί ικανό χρονικό διάστημα, το παιχνίδι των επενδυτικών επιλογών δεν φαίνεται να αφήνει περιθώριο για πολύ έντονες συγκινήσεις.

Φαίνεται έτσι, αλλά ίσως δεν είναι ακριβώς έτσι. Το γεγονός ότι μια πλειάδα καλών (στη... χειρότερη περίπτωση) εταιρειών της Σοφοκλέους έχει να παρουσιάσει δείκτες σχετικά "χαμηλούς" δείχνει ότι υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες η θρυαλλίδα κάποιου επιχειρηματικού γεγονότος να τις ξανακάνει να "γυαλίσουν" στο μάτι των επενδυτών.

Ο εντοπισμός και η διάκριση αυτών των εταιρειών από άλλες που πολλά υπόσχονται και λίγα κάνουν στην παρούσα φάση, αν μη τι άλλο, δίνουν υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας σε όσους προνοητικούς (ή τολμηρούς, αν προτιμάτε) ασχοληθούν λίγο περισσότερο μαζί τους. Το Cover Story (σελ. 10-11) δίνει τα στοιχεία και το έναυσμα...

Πάντως, γενικά για την αγορά τα μηνύματα κατά βάση δείχνουν θετικά. Κατ' αρχάς στο ευρύτερο περιβάλλον φαίνεται έπειτα από καιρό να ομαλοποιείται η κατάσταση της οικονομίας. Τα προβλήματα παραμένουν, όμως τα πολιτικά αντίμετρα αφήνουν αρκετές υποσχέσεις (και διά στόματος... Βρυξελλών) για την επιτυχέστερη αντιμετώπισή τους (σελ. 6-7).

Στο στενά χρηματιστηριακό περιβάλλον, η μαζική αύξηση στις τιμές-στόχους για τις μετοχές του κύριου δείκτη της αγοράς, του FTSE/ASE-20 (σελ. 15), δείχνει τα περιθώρια ανόδου τρόπον τινά της αγοράς στο σύνολό της, αλλά και την παγιωμένη "συμπάθεια" των ξένων σε ελληνικές μετοχές, ενώ κάποια deals που φαίνεται ότι είναι κυριολεκτικά "προ των πυλών" ενδέχεται να δώσουν άλλη διάσταση στις προσδοκίες της αγοράς (αλλά και της χώρας) για προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων.

Για απολύτως ακριβή συμπεράσματα, πάντως, χρειάζεται να θυμόμαστε ότι οι ξένοι είναι και αυτοί επενδυτές και όχι... Παναγίες (σελ. 12), άρα και η χρήση των προβλέψεών τους θέλει κάποιο μέτρο.

Τέλος, υπάρχουν ακόμα μερικά σημεία τα οποία θα πρέπει να εξετάσουν τόσο η κυβέρνηση όσο και οι παράγοντες της αγοράς, αλλά και οι επενδυτές (σελ. 8), ώστε το Χ.Α. να αποκτήσει μια πραγματικά ισχυρή δυναμική σε βάθος χρόνου.

Στα "συν" και το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές (σελ. 40), οι οποίες δείχνουν να μη φοβούνται τον παρατεταμένο ανοδικό κύκλο των επιτοκίων ή, εν πάση περιπτώσει, να διαθέτουν αρκετά ισχυρά ερείσματα για να συνεχίσουν τον δικό τους ανοδικό κύκλο.

Τέλος, επειδή εκτός από τα διαμάντια φαίνεται πως και τα χρηματιστήρια είναι... παντοτινά, οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι επεξεργάστηκαν (σελ. 42-43) διά παν ενδεχόμενον τα σενάρια σε περίπτωση που η γρίπη των πτηνών είτε μείνει ως έχει είτε αρχίσει να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Back2TopCopyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr