:: euro2day ::

Έτος 8ο Αρ.Φύλλου 372 6-10 Μαΐου 2005


Οι αυτόκλητοι σωτήρες και η ουσία

Οι αποδοχές του προέδρου του Χ.Α. κ. Σπ. Καπράλου έγιναν τελευταία αντικείμενο ενασχόλησης μερίδας του Τύπου, με αφορμή την κριτική που δέχτηκε ο κ. Καπράλος στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΧΑΕ από τον πρόεδρο του πάλαι ποτέ συνδέσμου μετόχων κ. Δημ. Καραγκούνη. Δεν θα μπούμε στις λεπτομέρειες των αποδοχών του κ. Καπράλου, γιατί δεν είναι αυτό το ζητούμενο.

Το ερώτημα που απορρέει από την κριτική του κ. Καραγκούνη δεν πρέπει να είναι άλλο από το αν το Χ.Α. παραμένει κατ' ουσίαν μια κρατική ή ημικρατική επιχείρηση ή έχει τύποις και ουσία απεγκλωβιστεί από τη δημοσιοϋπαλληλική αντιμετώπιση των στελεχών του και λειτουργεί με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όπως οι μεγάλες εταιρείες και οι τράπεζες του ιδιωτικού τομέα (που είναι εισηγμένες), για τις αποδοχές των επικεφαλής των οποίων κανείς δεν σκέφτηκε να προβληματιστεί.

Γιατί δεν βγαίνει ο οιοσδήποτε Καραγκούνης στη γενική συνέλευση της Eurobank, π.χ., ή της Ελαΐς, να ρωτήσει αν οι πάσης φύσεως αποδοχές των CEO τους είναι μεγαλύτερες από αυτές του Προέδρου της Δημοκρατίας ή του πρωθυπουργού ή του προέδρου του Αρείου Πάγου; Γιατί θα τον έπαιρναν με τα... γιαούρτια (μια που το συγκεκριμένο έδεσμα είναι επίκαιρο αυτή την εποχή).

Οι μέτοχοι της ΕΧΑΕ και μόνον αυτοί είναι οι καθ' ύλην αρμόδιοι για το πόσα θα πρέπει να πληρώνεται ο CEO της επιχείρησης και όχι οι λογής λογής εμφανιζόμενοι αυτόκλητοι υπερασπιστές του δημοσίου συμφέροντος (sic), λες κι εδώ έχουμε να κάνουμε με τα λεφτά των φορολογουμένων. Οι μέτοχοι μιας ιδιωτικής εταιρείας θα πρέπει ν' αποφασίζουν αν ο CEO της "αξίζει" να αμείβεται με 1 εκατ. ευρώ τον χρόνο ή με 5 ή με 500.000, γιατί από τα κέρδη της θα εκπέσουν οι αμοιβές του και αντίστοιχα θα διακυμανθεί το μέρισμά τους.

Τώρα τι σχέση έχουν οι αμοιβές του Καπράλου με τα πόσα έπαιρνε ο Ντικ Γκράσο στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης δεν γνωρίζουμε, αλλά αν δεν κάνουμε λάθος εκεί ο ίδιος ο Γκράσο, ο αποπεμφθείς πρόεδρός του, είχε "περάσει" διά της πλαγίας το υπέρογκο ύψος των αμοιβών του από το Δ.Σ. Αυτά για να μη σας αποπροσανατολίζουν με άσχετα θέματα (και για να μπούμε λίγο στο "ψητό", το ύψος των ετήσιων αμοιβών του CEO της ΕΧΑΕ απλώς να πούμε ότι είναι κατά πολύ χαμηλότερο εκείνων που λαμβάνουν οι CEO στις δύο εισηγμένες στις οποίες αναφερθήκαμε παραπάνω)...Γιατί πρέπει να... ακριβύνουν
τα εισιτήρια των πλοίων


Μετά και την παρθενική απόδραση με πλοίο λόγω των διακοπών του Πάσχα, σας παραθέτουμε μερικά επιχειρήματα που συνηγορούν στο -πάγιο- αίτημα των ακτοπλόων περί αύξησης των -ήδη εξαιρετικά ακριβών!- ναύλων.

Πρώτον, η εξαιρετική ποιότητα των πλοίων, όπου μεταξύ άλλων μπορεί κανείς να βρει χαλασμένα καθίσματα, ιδιαίτερα βρόμικους χώρους και τουαλέτες-δημόσιο κίνδυνο. Επίσης, αγενείς υπαλλήλους που ενοχλούνται από τις ερωτήσεις των επιβατών και ακόμη πιο αγενείς "παρκαδόρους" που σε αναγκάζουν να ψιλοτρακάρεις με το προπορευόμενο όχημα προκειμένου να χωρέσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι ("μεγιστοποίηση εσόδων" λέγεται αυτό).

Το σημαντικότερο όλων πάντως είναι το εξαιρετικά αξιόπιστο σύστημα κρατήσεων, μέσω του οποίου μπορείς να κρατήσεις θέση για όλα τα μέλη της οικογένειάς σου και τελικά να βρεθείς να κάθεσαι σε μεγάλη απόσταση από τη γυναίκα και τα παιδιά σου.

Με τόσες περικοπές και τόσο ακριβούς ναύλους οι εταιρείες θα έπρεπε να αποφέρουν στους μετόχους τους εξαιρετικά μερίσματα και ενδεχομένως αυτός να είναι ο απώτερος και συνάμα... ευγενής στόχος τους. Όχι όμως των καταναλωτών, που το μόνο που τους νοιάζει είναι να ταξιδεύουν ανθρώπινα και να τους αντιμετωπίζουν με σεβασμό...Back2Top


Περισσότερα σχόλια στις σελίδες 4 - 5,
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr