:: euro2day ::

Έτος 7ο Αρ.Φύλλου 345 28 Οκτωβρίου - 2 Νοεμβρίου 2004
 EDITORIAL


Oι "παχιές αγελάδες"
και το... λιβάδι της ανησυχίας


Ο

ι "παχιές αγελάδες" της Σοφοκλέους, οι λεγόμενες εταιρείες cash cows στην αγγλοσαξονική χρηματιστηριακή διάλεκτο, παρουσιάζονται σήμερα από τον "Μ", καθώς οι εταιρείες του είδους, που διαθέτουν μια σειρά από πλεονεκτήματα όπως υψηλά περιθώρια κέρδους, υψηλούς δείκτες διανομής μερισμάτων, καλές μερισματικές αποδόσεις και λογικές αποτιμήσεις, συγκεντρώνουν διεθνώς το επενδυτικό ενδιαφέρον. Γι' αυτό και πιστεύουμε ότι αξίζουν την προσοχή σας (Cover Story).

Αν και μειωμένης επενδυτικής προσοχής αυτή η εβδομάδα λόγω της αργίας της 28ης Οκτωβρίου, ο σημερινός "Μ" έχει αρκετά και ενδιαφέροντα θέματα, όπως στη σελ. 10 η άποψη του Αντ. Κεφαλά για την επανεμφάνιση του (ξεχασμένου;) φάσματος του πληθωρισμού, ενώ στις προηγούμενες σελίδες του ρεπορτάζ η Έλενα Λάσκαρη διαπραγματεύεται το θέμα της ανοδικής πορείας του πετρελαίου.

Στην επικαιρότητα βρέθηκε τις τελευταίες εβδομάδες η Άκτωρ και την Τρίτη το ΕΣΡ έριξε τη "βόμβα" του, στερώντας από την εταιρεία το πολυπόθητο πιστοποιητικό διαφάνειας. Η Αντιόπη Σχοινά, που ήταν παρούσα στην ακροτελεύτια πράξη αυτού του δράματος την Τρίτη, περιγράφει (σελ. 13) τα της διαδικασίας και της απόφασης που θ' αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν μέχρι τώρα οι κατασκευαστικές στον τόπο μας.

Ο Γ. Μαντέλας στο τραπεζικό του δισέλιδο (σελ. 14-15) αναφέρεται στα οφέλη που έχει αρχίσει να αποκομίζει η Emporiki Bank (υπό τη νέα της διοίκηση) από την αναδιάρθρωση που έχει προχωρήσει στα πρώτα της βήματα, όπως επίσης και στην πληροφορία ότι ο τραπεζικός χώρος "συνασπίζεται" ως προς την αντιμετώπιση των επιχειρηματιών, των οποίων η χρέωση στους τόκους των χορηγήσεων θα είναι ανάλογη της επικινδυνότητας του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται!

Στις σελ. 16-17 γίνεται αναφορά στο real estate (στη μετα-ολυμπιακή εποχή) και η πραγματικότητα αρχίζει πλέον να αποκαλύπτει την ανάγκη να προσαρμοστούμε σε δεδομένα διαφορετικά απ' ό,τι θα θέλαμε. Ο Σταμάτης Ζαχαρός στις σελ. 18-19 παίρνει συνέντευξη από τον νέο αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Tellas (κοινή εταιρεία της ιταλικής Wind και της ΔΕΗ) κ. Α. Costa, όπου, εκθέτοντας την άποψή του για τον χώρο των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, λέει ότι η μέχρι τώρα ασκηθείσα πολιτική από τις διοικήσεις του ΟΤΕ είχε ως αποτέλεσμα να συρρικνωθεί η συγκεκριμένη αγορά (και μάλλον συμφωνούμε με το σκεπτικό και το διά ταύτα).

Ο Τάσος Μαντικίδης (σελ. 20-21) μας επισημαίνει τα πέντε ανοιχτά μέτωπα για την οικονομία και (συνεπώς) για τα χρηματιστήρια από την οπτική γωνία των ξένων, που δεν είναι άλλα από την ανησυχητική αύξηση των αποθεμάτων και τη μείωση των (παγκόσμιων) εταιρικών πωλήσεων, το πετρέλαιο, τα εταιρικά κέρδη, την (επίσης) ανησυχητική διολίσθηση του αμερικανικού νομίσματος και την εδραίωση των γεωπολιτικών κινδύνων.

Να δούμε τι αλλαγές θα επιφέρουν στα παραπάνω οι επικείμενες αμερικανικές εκλογές. Αυτά και άλλα πολλά (διαβάστε σήμερα με προσοχή τις σελίδες "Εξ Απορρήτων" και "On the Record", που περιέχουν αρκετά ενδιαφέροντα σχόλια και... μπηχτές). Καλό weekend...

Back2TopCopyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr