:: euro2day ::

Έτος 7ο Αρ.Φύλλου 325 10 - 15 Ιουνίου 2004


ΔΕΣΙΝ: τo deal
και οι ενδείξεις insider trading


Προσδοκίες δημιούργησε στην αγορά το deal μεταξύ της Delta Singular και του αμερικανικού κολοσσού First Data, αλλά και η ανακοίνωση συγχώνευσης της πρώτης με την Alpha Bank. Ωστόσο, τη θετική αυτή εικόνα αμαύρωσε η συμπεριφορά της μετοχής την αμέσως προηγούμενη ημέρα από την επίσημη ανακοίνωση.

Την Τετάρτη η μετοχή της ΔΕΣΙΝ κατέγραψε άνοδο 9,6%, με εξαιρετικά αυξημένο όγκο συναλλαγών που έφτασε στα 1.138.000 τεμάχια, όταν τις αμέσως προηγούμενες ημέρες (στις 7 και 8 Ιουνίου) ο όγκος συναλλαγών ήταν μόλις 102.000 και 80.800 τεμάχια αντιστοίχως.

Το συμπέρασμα είναι βεβαίως απλό. Κάποιοι ήξεραν όχι απλώς για το deal μεταξύ της ελληνικής εισηγμένης με τη First Data (πράγμα σίγουρο, αφού σχετικές πληροφορίες είχαν κυκλοφορήσει από καιρό), αλλά και ΠΟΤΕ ακριβώς θα υπογραφεί η συμφωνία και θα ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις.

Το μέγεθος και η ιστορία της Alpha Bank στη Σοφοκλέους δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης ως προς τη σοβαρότητα που επιδεικνύει στην "εμπιστευτικότητα" τέτοιων θεμάτων, όπως έχει άλλωστε αποδειχθεί σε πληθώρα άλλων "κινήσεών" της στη Σοφοκλέους.

Ωστόσο οι εμπλεκόμενοι σε τέτοιες υποθέσεις μεγάλων συμφωνιών προέρχονται από πολλές και διάφορες πλευρές και επαγγελματικές ειδικότητες.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι εμφανές από το ίδιο το "ταμπλό" ότι κάποιοι άνοιξαν το στόμα τους, όπως είναι επίσης εμφανές από την πορεία της ίδιας της μετοχής ότι όσοι ενδεχομένως εκμεταλλεύθηκαν "εσωτερική πληροφόρηση" κέρδισαν σημαντική απόδοση μέσα σε δύο μόλις ημέρες, αφού η άνοδος συνεχίστηκε και χθες Πέμπτη (λίγο πριν από τις 15.00 η μετοχή κέρδιζε 5,67% προσφέροντας κέρδος πάνω από 14%-15% σε όσους είχαν τοποθετηθεί εγκαίρως την Τετάρτη).

Η διερεύνηση αυτού του δυσάρεστου φαινομένου σε βάθος δεν αποτελεί βεβαίως θέμα δημοσιογραφικό, αλλά υπόθεση των αρμόδιων αρχών. Η νέα ηγεσία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς απέδειξε ήδη (στην περίπτωση της ΤΕΧΝΕΡΓΑ) ότι μπορεί να κινητοποιείται ταχύτατα.

Στην προκειμένη περίπτωση ο λεπτομερής έλεγχος των συναλλαγών θα αποτελούσε "σήμα" προς ολόκληρη την αγορά ότι όλα ανεξαιρέτως τα περίεργα φαινόμενα θα διερευνώνται άμεσα, ώστε να μην υπάρχει πλέον έδαφος σε όσους συστηματικά κριτικάρουν εδώ και χρόνια το γεγονός ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στον έλεγχο της Σοφοκλέους, εις βάρος της αξιοπιστίας της αγοράς.

Ρελάνς στα δικαστήρια

Ποιο τραπεζικό στέλεχος, προσφάτως απομακρυνθέν εκ της θέσεώς του, απειλεί ότι θα διεκδικήσει μεγάλη αποζημίωση, "πατώντας" πάνω στο γεγονός ότι είχε κλειστό συμβόλαιο, το οποίο παρανόμως, όπως ισχυρίζεται, "έσπασε" η νέα διοίκηση;

Το ίδιο στέλεχος, πάντως, μάλλον δεν γνωρίζει ότι και η πρώην τράπεζά "του" ετοιμάζεται να τον "πάει" δικαστικώς, καθώς, ψάχνοντας, βρήκε ορισμένες πολύ καλές ιστορίες, οι οποίες θα απαιτούσαν ενδεχομένως σαφείς εξηγήσεις σε μια δικαστική αίθουσα...Back2Top


Περισσότερα σχόλια στις σελίδες 4 - 5,
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr