:: euro2day ::

Έτος 7ο Αρ.Φύλλου 325 10 - 15 Ιουνίου 2004
 EDITORIAL


Aπαίτηση το κτύπημα της αδιαφάνειας
και της αναξιοπιστίας στο Χ.A.


Σ

ε μια περίοδο όπου επικρατούν γενική ανασφάλεια και αίσθημα αναξιοπιστίας σε σχέση με τα τεκταινόμενα στη Σοφοκλέους, η μελέτη των δεδομένων των επιχειρήσεων, πραγματικά μέσα από "μικροσκόπιο", αποτελεί τρόπο προστασίας του επενδυτή.

Με βάση τον διεθνώς αναγνωρισμένο δείκτη "Z" του καθηγητή Άλτμαν, ο "Μ" προχώρησε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μια διαδικασία εντοπισμού εταιρειών που εμφανίζουν "βεβαρημένες" οικονομικές καταστάσεις (Cover Story) και στη συνέχεια επικοινώνησε μαζί τους, ακόμη και με γραπτή επιστολή, προκειμένου να δημοσιεύσει τις θέσεις τους για τη στρατηγική και τις επιμέρους ενέργειες στις οποίες προτίθενται να προχωρήσουν για να βελτιώσουν την οικονομική κατάστασή τους.

Από τον τρόπο αντίδρασης αυτών των εταιρειών στα ερωτήματά μας προκύπτουν και τα πρώτα συμπεράσματα. Ορισμένες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον να προσφέρουν όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση και επεδίωξαν να έχουν προσωπική επαφή με τον συντάκτη του άρθρου για να τον ενημερώσουν και να τον βοηθήσουν στο έργο του, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ικανοποίησή τους για το (σε άλλες εποχές αυτονόητο) γεγονός ότι "ρωτήσαμε πριν γράψουμε".

Δύο εξ αυτών δεν θεώρησαν σημαντικό να δώσουν περαιτέρω απαντήσεις, παραπέμποντας η μία σε πρόσφατο δελτίο Τύπου και η άλλη σε -επίσης πρόσφατο- ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της.

Άλλες δύο απαξίωσαν να απαντήσουν, ακόμη και να έλθουν σε προφορική επικοινωνία μαζί μας, προσθέτοντας στο "άγος" των δυσμενών οικονομικών στοιχείων τους και μία ακόμη εξαιρετικά δυσμενή παράμετρο: την πλήρη αδιαφορία τους για την ενημέρωση του Τύπου και κατ' επέκταση του επενδυτικού κοινού, σε μια περίοδο που η εταιρική διακυβέρνηση και γενικότερα το αίτημα της διαφάνειας βρίσκεται στο επίκεντρο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς!

Ωστόσο, η αδιαφάνεια δεν σταματά εδώ. Η πρόσφατη επέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τη διαδικασία δημόσιας εγγραφής της ΤΕΧΝΕΡΓΑ έφερε επιτακτικά στο προσκήνιο το μείζον θέμα του τρόπου διεξαγωγής των δημόσιων εγγραφών, μετά και τις απογοητευτικές αποδόσεις των νεοεισηγμένων εταιρειών κατά τους τελευταίους μήνες.

Ρόλο στη συγκεκριμένη διαδικασία, ο οποίος πρέπει να διερευνηθεί, παίζουν και οι θεσμικοί επενδυτές (σελ. 42), που εν πολλοίς καθορίζουν και την τιμή εισαγωγής. Επίσης σημαντικός λέγεται ότι είναι ο ρόλος ορισμένων εξ αυτών στο "καρκίνωμα" των πακέτων που αλλάζουν χέρια με discounts "κάτω από το τραπέζι" (σελ. 10), φαινόμενο που έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας στη σημερινή Σοφοκλέους.

Back2TopCopyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr