:: euro2day ::

















Έτος 6ο Αρ.Φύλλου 299 12 - 16 Δεκεμβρίου 2003
 EDITORIAL


Tο "παράδοξο" των αγορών
και η ρωμαϊκή αυτοκρατορία


E

ναν παραλληλισμό μεταξύ των ΗΠΑ και της πάλαι ποτέ ρωμαϊκής αυτοκρατορίας τόλμησε προ ημερών σε άρθρο του ο "αιρετικός", πλην διάσημος, αναλυτής της Morgan Stanley, Stephen Roach, με βασικό στόχο να καυτηριάσει τον "προστατευτισμό", ενδεχομένως και τον πολιτικό ηγεμονισμό που επιδεικνύει εδώ και πολύ καιρό η υπερδύναμη, η οποία άλλοτε ήταν ο βασικός υποστηρικτής της "παγκοσμιοποίησης".

Εμείς φαίνεται ότι ζούμε άλλες εκφάνσεις του ιδίου φαινομένου. Το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ και οι μετοχικές αγορές πανηγυρίζουν και στις δύο όχθες του Ατλαντικού, αδιαφορώντας για την άνοδο του πετρελαίου και του χρυσού! Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η ηγεμονία των ΗΠΑ εκφράζεται πλέον πλήρως στα διεθνή χρηματιστήρια.
Kοινώς, οι ευρωπαϊκές αγορές δεν κινούνται σε συνάρτηση με τα κέρδη των επιχειρήσεων ή με τα μακροοικονομικά μεγέθη της Γηραιάς Ηπείρου, παρά συσχετίζονται σχεδόν ολοκληρωτικά με την κίνηση της Wall Street! Όταν ανεβαίνει, ανεβαίνουν κι όταν πέφτει... πέφτουν.

H "παραδοξότητα" των αγορών είναι δεδομένη και προσεγγίζεται στο Cover Story, μαζί με τη διάσταση των πιθανών κινδύνων, αλλά και σε δύο ειδικότερα θέματα για τις ισοτιμίες των νομισμάτων (σελ. 14-15) και το "ράλι" των εμπορευμάτων (σελ. 16).
Σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά, το ενδιαφέρον εστιάζεται, εν όψει του νέου έτους, στον τραπεζικό κλάδο, που είναι και ο κινητήριος μοχλός της Σοφοκλέους. Για τις τράπεζες, όπως προκύπτει και από την έρευνα του "Μ" (σελ. 22-23), όσον αφορά στις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Ελλήνων και ξένων αναλυτών, οι προσδοκίες παραμένουν μεγάλες.

Ένα ερώτημα είναι αν ισχύει το ίδιο και για τις κατασκευαστικές εταιρείες που μέσω των συγχωνεύσεων και των "μεγάλων έργων" κατάφεραν, τουλάχιστον ορισμένες εξ αυτών, να πολλαπλασιάσουν τα μεγέθη τους, καθώς οι προοπτικές για τη "μετά το 2004 εποχή" είναι αμφιλεγόμενες (σελ. 20-21).

Ιδιαίτερη σημασία για την αγορά έχει όμως και το "μπαράζ" θεσμικών μέτρων που πρόκειται σύντομα να εφαρμοστούν. Πέραν του νέου "Κανονισμού Λειτουργίας" του Χ.Α., μείζον θέμα είναι και ο νέος "Κώδικας της Κεφαλαιαγοράς", που θα συμπεριλάβει και όλα τα μέτρα της Κοινοτικής Οδηγίας για την "κατάχρηση αγοράς".

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο euro2day.gr (και αναδημοσιεύει ο "Μ" στις σελίδες 46-47) ο κ. Στ. Θωμαδάκης εξηγούνται οι αυξημένες αρμοδιότητες και εξουσίες που αποκτά εφεξής η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αλλά και οι τρόποι αντιμετώπισης "καυτών" θεμάτων όπως η "σύγκρουση συμφερόντων" στις εκθέσεις-αναλύσεις που εκδίδουν εγχώριοι και ξένοι οίκοι.





Back2Top



Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr