f
 :: euro2day ::















8
Έτος 27ο Αρ.Φύλλου 1387 18 - 22 Οκτωβρίου 2024


Μετακύλιση. τρύπας

Η εκταμίευση δανείου 2,7 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του τιμήματος παραχώρησης εκμετάλλευσης του άξονα της Αττικής Οδού προκάλεσε υπέρβαση των φετινών στόχων πιστωτικής επέκτασης για τις συστημικές τράπεζες.

Ως αποτέλεσμα της ταχύτερης εκταμίευσης (οι τράπεζες είχαν προϋπολογίσει την εκταμίευση του συγκεκριμένου δανείου το 2025), προκύπτει «τρύπα» στα μπάτζετ της επόμενης χρονιάς, με αποτέλεσμα να αναπροσαρμόζονται στρατηγικές και να γίνεται προσπάθεια μετακύλισης νέων χορηγήσεων στο έτος 2025.


Δεν είναι ώρα για πειράματα

Ο νόμος του 2016 με τον οποίο συστάθηκε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ορίζει ότι η θητεία του διοικητή είναι πενταετής και μπορεί να ανανεωθεί μόνο μία φορά με απόφαση του υπουργού Οικονομικών (όπως έγινε το 2020), κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Συμβουλίου Διοίκησης, με πλειοψηφία των 2/3 του συνόλου των μελών του.

Δεδομένου ότι η θητεία του νυν διοικητή Γιώργου Πιτσιλή λήγει τον Ιανουάριο του 2025, το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν σκέψεις για παράταση της θητείας του για ακόμα ένα χρόνο. Το σκεπτικό ήταν ότι έχουν δρομολογηθεί ουσιαστικές αλλαγές στη λειτουργία της ΑΑΔΕ, ο Γιώργος Πιτσιλής έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία και δεν είναι ώρα για πειραματισμούς με νέα πρόσωπα, τα οποία θα χρειαστούν, προφανώς, κάποιο χρόνο για να προσαρμοστούν στα απαιτητικά καθήκοντα.

Εντέλει, όμως, αναφέρουν οι πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποφάσισε να ανανεώσει για πέντε ακόμα χρόνια τη θητεία του Γιώργου Πιτσιλή στη θέση του διοικητή της ΑΑΔΕ. Η απόφαση αναμένεται να αποτυπωθεί σε σχετική διάταξη νόμου στο υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο με όλα τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ. Οι νέες διατάξεις, όμως, θα φέρνουν στη διοικητική πυραμίδα της ΑΑΔΕ και τρεις υποδιοικητές, οι οποίοι θα πλαισιώνουν τον Γ. Πιτσιλή. Θα έχουν αρμοδιότητες τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την εσωτερική λειτουργία -νομικά ζητήματα καθώς και τα φορολογικά θέματα.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr