0 :: euro2day focus ::
 :: euro2day ::
 















Έτος 27o Αρ.Φύλλου 1387 18 - 22 Οκτωβρίου 2024


ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΙΖΕΙ
Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ


Ποιοι μετρούν και. ξαναμετρούν την επικείμενη επιστροφή του Χ.Α. στις αναπτυγμένες αγορές

Οι επιδόσεις της προηγούμενης θητείας
στο κλαμπ των «μεγάλων»

Τα σενάρια για τις πιθανές εξελίξεις
και οι προβληματισμοί


Η αγορά υποαποδίδει φέτος, κάτι που ασφαλώς δυσαρεστεί τους επενδυτές για έναν επιπλέον λόγο: οι ελληνικές εισηγμένες εταιρείες και οι τράπεζες, η ελληνική οικονομία, ο τουρισμός και συνολικά το «πακέτο» που είχε δώσει ώθηση στην αγορά δεν φαίνεται να υστερεί κάπου, αλλά αυτό δεν μπορεί πλέον να κεφαλαιοποιηθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Ωστόσο, το ελληνικό χρηματιστήριο, από τον Μάρτιο του 2020, οπότε ξεκίνησε ένας νέος επενδυτικός κύκλος με την πανδημία και τις μοναδικές συνθήκες που δημιούργησε στην κοινωνία και την οικονομία, όπως μετράται από τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. μέχρι και σήμερα έχει αποδώσει 155% ξεπερνώντας αρκετά τον αμερικανικό δείκτη βαρόμετρο S&P 500 για την ίδια περίοδο, ο οποίος εμφανίζει επίδοση 125%.

Η επίδοση της ελληνικής αγοράς είναι παραπάνω από εξαιρετική, αν συγκριθεί με ένα μεγάλο αριθμό αγορών και δεικτών του εξωτερικού, όπως ο αμερικανικός δείκτης Nasdaq, ο δείκτης CAC στη Γαλλία, ο δείκτης DAX στη Γερμανία, αλλά και οι ευρύτεροι δείκτες των αναδυόμενων αγορών MSCI Emerging Marlets αλλά και ο δείκτης MSCI ACWI που παρακολουθεί μετοχές από 23 αναπτυγμένες και 24 αναδυόμενες χώρες. Την ίδια στιγμή, ο δείκτης των ελληνικών τραπεζών σημειώνει επίδοση 240%, η οποία είναι η υψηλότερη στον κόσμο μεταξύ όλων των δεικτών.





Back2Top

Διαβάστε το Cover Story στις σελίδες 8 - 9
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr