,mn0 :: euro2day focus ::
 :: euro2day ::















Έτος 27ο Αρ.Φύλλου 1386 11 - 15 Οκτωβρίου 2024


  Χ.Α.: Έχει αντλήσει 4,5 δισ. ευρώ,
έρχεται «θερμό» τελευταίο τρίμηνο


Ενδεχομένως να φτάσει και στα 5 δισ. ευρώ το ποσό που θα «σηκώσει» φέτος το Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς μετά το placement της Εθνικής Τράπεζες και τις δρομολογούμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των Attica Bank, Cenergy και Premia Properties αναμένεται πιθανότατα να ακολουθήσουν και άλλες σχετικές κινήσεις μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2024.
ΣEΛ. 13



Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι
του νέου προϋπολογισμού



Οι εποχές των μεγάλων «πακέτων» έχουν περάσει στην ιστορία. Το 2020, στην καρδιά της πανδημίας, ο προϋπολογισμός μοίραζε πάνω από 5 δισ. ευρώ σε μειώσεις φόρων και πάνω από 10 δισ. ευρώ σε πρόσθετες δαπάνες. Επιδόματα, αναστολές πληρωμών, επιστρεπτέες προκαταβολές που έγιναν μη επιστρεπτέες, η ΕΚΤ τύπωνε χρήμα, η Ε.Ε. το μοίραζε, οι δημοσιονομικοί κανόνες είχαν μπει στον πάγο και παρά το πανδημικό σοκ, λεφτά υπήρχαν.
ΣEΛ. 5



Ρεύμα: Ανοίγει… παιχνίδι για
5 εκατομμύρια πράσινα τιμολόγια


Αντιμέτωποι με ένα νέο γύρο σύγχυσης και προσπάθειας να λύσουν τον γρίφο της πιο φθηνής κιλοβατώρας κινδυνεύουν να βρεθούν από το νέο έτος εκατομμύρια καταναλωτές με πράσινα τιμολόγια, στα οποία τους είχαν εντάξει δια νόμου οι προμηθευτές τους, ένα χρόνο πριν, την 1η Ιανουαρίου 2024, επειδή δεν είχαν εκφράσει προτίμηση για κάποιο άλλο προϊόν.

ΣEΛ. 14



Σήμα για ύφεση στέλνει η καμπύλη
των αποδόσεων στα ομόλογα


Όσοι πιστεύουν στην προγνωστική δύναμη της λεγόμενης «αντεστραμμένης καμπύλης» στις αγορές ομολόγων, εξακολουθούν να πιστεύουν πως προοιωνίζεται ύφεση. Η επικίνδυνη σκέψη ότι «αυτή τη φορά είναι διαφορετικά». Δεν υπάρχουν πολλά στα οποία συμφωνούν οι οικονομολόγοι, αλλά είναι δύσκολο να βρεθεί ένας που δεν πιστεύει στο παλιό ρητό των επενδυτών, πως η φράση «αυτή τη φορά είναι διαφορετικά» είναι μια από τις πιο επικίνδυνες στις αγορές.

31


Back2Top


Διαβάστε περισσότερα στο τεύχος που κυκλοφορεί

 
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr