0 :: euro2day focus ::
 :: euro2day ::
 















Έτος 27o Αρ.Φύλλου 1386 11 - 15 Οκτωβρίου 2024


ΜΕ ΤΟ ΟΠΛΟ
ΠΑΡΑ ΠΟΔΑ


Τι αντιπαρατάσσει το Χ.Α. στη διεθνή συγκυρία

. Οι μεσο-μακροπρόθεσμε προοπτικές
και η «νέα ποιότητα» στο ταμπλό


Μια σειρά θετικών εξελίξεων που σε άλλες χρονικές περιόδους θα μπορούσε να επηρεάσει ανοδικά τις τιμές των ελληνικών μετοχών φαίνεται να έχει αφήσει αδιάφορο τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., που εδώ και μήνες κινείται μέσα σε ένα στενό εύρος μονάδων.

Οι πρόσφατες άνετες υπερκαλύψεις των εκδόσεων σε Εθνική Τράπεζα και Cenergy -έστω κι αν πρόσκαιρα απορροφούν ρευστότητα από την αγορά- αποδεικνύουν ότι οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές εξακολουθούν να πιστεύουν σε μια μεσο-μακροπρόθεσμη ανοδική προοπτική του Χ.Α., ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται τόσο το περιεχόμενο των εκθέσεων των ξένων οίκων όσο και η πρόσφατη απόφαση του οίκου FTSE να εντάξει την ελληνικό χρηματιστήριο σε «λίστα παρακολούθησης» (waiting list) για να αξιολογηθεί το αν θα μεταταχθεί στις αναπτυγμένες διεθνείς κεφαλαιαγορές. Άλλωστε, σε ανάλογη κίνηση είχε προχωρήσει τον Αύγουστο και ο S&P Dow Jones.

Με τον μέσο δείκτη P/E να βρίσκεται σήμερα πολύ χαμηλότερα σε σύγκριση με το 2019, με το spread των ελληνικών ομολόγων να έχει επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα (κάτω από τις 100 μονάδες βάσης) και με τον Γιάννη Στουρνάρα να μιλά για ακόμη δύο μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ μέχρι της λήξη της χρονιάς, οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν το Χ.Α. «υποτιμημένο». Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, κανείς δεν παραγνωρίζει το ιδιαίτερα ασταθές διεθνές περιβάλλον, σε συνδυασμό με τις όποιες παρενέργειες θα μπορούσαν να προκύψουν από τη λιμνάζουσα ευρωπαϊκή οικονομία.





Back2Top

Διαβάστε το Cover Story στις σελίδες 8 - 9
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr