:: euro2day focus ::
 :: euro2day ::
 















Έτος 27o Αρ.Φύλλου 1365 17 - 21 Μαΐου 2024


ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ
ΤΗΣ ΑΝΟΔΟΥ


Το νέο διεθνές περιβάλλον, η πορεία της οικονομίας
και η εικόνα των εισηγμένων εταιρειών



Ε
ίναι άραγε τόσο. αφελείς οι διεθνείς κεφαλαιαγορές έτσι ώστε να αγνοούν ορατούς κινδύνους όπως η προέλαση των Ρώσων στο ουκρανικό έδαφος, η κλιμακούμενη κρίση στη Μέση Ανατολή και η επόμενη μέρα μετά της επικείμενες εκλογές του Ιουνίου στη Γηραιά ήπειρο, ή μήπως άραγε ξέρουν κάτι παραπάνω από εμάς;

Σε κάθε περίπτωση, οι κεφαλαιαγορές όχι μόνο δεν δείχνουν μέχρι τώρα να φοβούνται, αλλά αντίθετα, βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά και με τις προσδοκίες για τα επιτόκια να είναι πτωτικές.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το Χρηματιστήριο της Αθήνας, οι δείκτες αποτίμησης των μετοχών του διατηρούνται κατά μέσο όρο σε ελκυστικά επίπεδα, λόγω των βελτιωμένων εταιρικών επιδόσεων και -κυρίως- επειδή αρκετά δισεκατομμύρια «φρέσκου χρήματος» έχουν τοποθετηθεί από το περασμένο φθινόπωρο μέχρι σήμερα, με την τάση αυτή να αναμένεται πως θα συνεχιστεί και το 2024.

Όσο κι αν διάφορα λόμπι έχουν πιάσει. δουλειά ανεβοκατεβάζοντας κάθε τόσο «χαρτιά» της περιφέρειας, τον ουσιαστικό τόνο στο Χ.Α. τον δίνει το «έξυπνο χρήμα» του εσωτερικού και του εξωτερικού, το οποίο όχι μόνο δεν ρευστοποιεί αλλά -γεμάτο από ρευστότητα- φαίνεται πως ενισχύει τις θέσεις του.

Από την πλευρά της, η πλειονότητα των Ελλήνων επενδυτών θεωρεί ως βασικό σενάριο μια ήπια συνέχιση της χρηματιστηριακής ανόδου, προβληματίζεται ωστόσο για την πλήρη αδιαφορία των αγορών απέναντι στα μεγάλα ρίσκα και ανησυχεί μήπως τελικά το. παραμύθι έχει και λύκο.





Back2Top

Διαβάστε το Cover Story στις σελίδες 8 - 9
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr