:: euro2day focus ::
 :: euro2day ::
 















Έτος 27o Αρ.Φύλλου 1363 2 - 7 Μαΐου 2024


ΠΟΣΟ ΓΕΡΑ
«ΠΑΤΑΕΙ» ΤΟ Χ.Α.


Η εικόνα και οι επιδόσεις των εισηγμένων εταιρειών,
η πορεία της οικονομίας και οι διεθνείς κίνδυνοι.



Τ
α περσινά καθαρά κέρδη των εισηγμένων εταιρειών ξεπέρασαν με χαρακτηριστική άνεση την αντίστοιχη επίδοση του 2022. Οι τράπεζες επανέλαβαν λίγο-πολύ τις επιδόσεις του 2022, χωρίς όμως αυτή τη φορά το στήριγμα των έκτακτων κερδών της χρονιάς εκείνης. Όσο για τις μη τραπεζικές εισηγμένες, έτρεξαν με +21%.

Η ουσία είναι ότι, μετά και τα αποτελέσματα αυτά, παρά τη μεγάλη άνοδο που έχουν σημειώσει οι τιμές των μετοχών κατά την τελευταία πενταετία, ο μέσος δείκτης P/E στο Χ.Α. βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα, δείχνοντας πως οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών είναι σήμερα «φθηνότερες» από τότε.

Κανένα στοιχείο υπερτίμησης του Χ.Α. δεν προκύπτει ούτε και από τον δείκτη μερισματικής απόδοσης, καθώς οι φετινές χρηματικές διανομές έχουν ήδη ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ και αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 3,5 και 4 δισ. ευρώ στο σύνολο της χρονιάς.

Αλλά ακόμη και σε κλάδους που πολλοί θεωρούσαν «φούσκα» όπως η πληροφορική, έρχεται μια σειρά από deals, με τους αγοραστές να δίνουν ζεστό χρήμα και να αγοράζουν τις μετοχές του κλάδου σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα από αυτά της υποτιθέμενης «φούσκας». Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι όλα ρόδινα, καθώς οι προκλήσεις είναι αρκετές και το σκηνικό θα μπορούσε κάτω από προϋποθέσεις να θεωρηθεί ως ασταθές και αναστρέψιμο.







Back2Top

Διαβάστε το Cover Story στις σελίδες 8 - 9
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr