f
 :: euro2day ::















Έτος 27ο Αρ.Φύλλου 1362 26 - 30 Απριλίου 2024


Μοιράζει χρήμα

Τα τελευταία χρόνια η Jumbo έχει καταστεί dividend play, έχοντας επιστρέψει στους μετόχους 850 εκατ. ευρώ -ή το 23% της κεφαλαιοποίησής της- από το 2019. Μόνο το 2023 οι επιστροφές κεφαλαίων στους μετόχους αντιστοιχούσαν στο 11% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης.

Η Eurobank Equities, στην έκθεσή της για τη μετοχή, τονίζει ότι αναδύεται μια ξεκάθαρη τάση: Η διοίκηση της εισηγμένης να ανοίγει την κάνουλα προς τους μετόχους σε περιόδους κατά τις οποίες οι ευκαιρίες επέκτασης είναι σπάνιες ή δεν υπάρχουν σημαντικά εμπόδια.

Με τις ελεύθερες ταμειακές ροές να αναμένεται ότι θα υπερβούν τα 2 ευρώ ανά μετοχή την επόμενη τριετία, η τάση αυτή αναμένεται να διατηρηθεί, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, που βλέπει περιθώριο για μερισματική απόδοση της τάξεως του 8%. Πιο αναλυτικά, στα μοντέλα της, η Eurobank προβλέπει ότι το συνολικό μέρισμα για τη φετινή χρήση θα ανέλθει στα 2,6 ευρώ, για το 2025 στο 1,51 ευρώ και για το 2026 στο 1,57 ευρώ. Διόλου άσχημα!


Από το ράφι στο. οικόπεδο

Ο κλάδος των σούπερ μάρκετ δουλεύει με πολύ χαμηλό περιθώριο καθαρού κέρδους, όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποί του. Υπάρχουν ωστόσο κι άλλοι τρόποι να βγάλει κανείς χρήματα. Και ο πλέον υποσχόμενος στις μέρες μας είναι το real estate.

Το κάνει με επιτυχία η Lidl και αργά αλλά σταθερά σ' αυτό το πεδίο μπαίνουν και οι υπόλοιποι του κλάδου. Όπως λ.χ. η Σκλαβενίτης, που σχετικά πρόσφατα ίδρυσε εταιρεία ακινήτων, αλλά και η Μασούτης που έχει τη δική της εταιρεία στον κλάδο. Να σημειώσουμε ότι η Μασούτης Α.Ε., που μετρά 20 χρόνια ζωής, πρόκειται να απορροφήσει τη NEORIS ΜΑΕ. Η τελευταία, που πλέον ανήκει κατά 100% στη Μασούτης Α.Ε., ιδρύθηκε στις 20 Ιουλίου 2022 με μοναδικό μέτοχο την Τράπεζα Πειραιώς.

Επρόκειτο για ένα από τα SPV που δημιούργησε η τράπεζα, απόρροια της συμφωνίας εξυγίανσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Στη NEORIS ΜΑΕ έχει μεταβιβαστεί ακίνητη περιουσία της ΕΒΖ και συγκεκριμένα δύο διαμερίσματα επί της οδού Μητροπόλεως 34 στη Θεσσαλονίκη, αξίας άνω των 2,84 εκατ. ευρώ.

Η Μασούτης διαθέτει ακόμη 14 ακίνητα και γήπεδα με τιμή κτήσης 7,735 εκατ. ευρώ, ενώ συνεχίζει τις οικιστικές και μη επενδύσεις της. Όπως αυτή στις Τρεις Γέφυρες, όπου κατασκευάζει δύο δίδυμες 9ώροφες πολυκατοικίες και σούπερ μάρκετ. Όπως έμαθε η στήλη, λίαν προσφάτως η Μασούτης απέκτησε και δύο οικόπεδα στη Λευκάδα. Πρόκειται για επένδυση ύψους 1,7 εκατ. ευρώ. Το ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι ιδιοκτήτης των οικοπέδων ήταν ένας Σκλαβενίτης. Και για να σας προλάβουμε. Όχι, τα οικόπεδα δεν ανήκαν στη γνωστή επιχειρηματική οικογένεια αλλά σε συγγενή.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr