Το. φάουλ στις τράπεζες
Αίσθηση έχει προκαλέσει στις τάξεις των διεθνών επενδυτών η «άνεση» με την οποία οι ελληνικές τράπεζες βγαίνουν στην αγορά και δανείζονται με senior ομόλογα. Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι το επιτόκιο που εξασφάλισε η Εθνική είναι το χαμηλότερο για ανάλογο τίτλο από τον Σεπτέμβριο του 2021.
Πηγές της αγοράς εξηγούν ότι η τιμολόγηση των πρόσφατων εκδόσεων αντανακλά τη θετική τροχιά της Εθνικής καθώς και των άλλων συστημικών τραπεζών, όπως και την πρόοδο που έχουν σημειώσει στη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού και τα κεφάλαια.
Αυτή η πρόοδος έφερε αναβαθμίσεις αξιολόγησης, παρ' όλα αυτά οι τράπεζες εξακολουθούν να στερούνται της επενδυτικής βαθμίδας που κατέκτησε πέρσι το ελληνικό Δημόσιο. Δεδομένου ότι το γεγονός αποκλείει -λόγω καταστατικού- κάποιους επενδυτές από την τοποθέτηση σε ελληνικά τραπεζικά ομόλογα, εκδηλώνεται και η σχετική γκρίνια, η οποία εκφράζεται στα διεθνή πρακτορεία.
«Υπάρχει μια πολύ σαφής υστέρηση μεταξύ [της βελτίωσης] της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων και των αξιολογήσεων... Δεν μπορεί ο κάθε επενδυτής να κερδίσει χρήματα τοποθετούμενος για την αναβάθμιση που γνωρίζει ότι έρχεται», σημείωσε τραπεζίτης στο Reuters!>
Το λες και φάουλ!
Τι ψάχνει η CVC Greece
Σαν τη. μύγα μες στο γάλα ξεχώρισε το όνομα του μεγάλου private equity fund, στους συμμετέχοντες της μεγάλης εκδήλωσης της JP Morgan στη Νέα Υόρκη. Η παρουσία αυτή, που αφορά ειδικότερα τη CVC Greece, συνδυάστηκε από πολλούς με τις πληροφορίες που θέλουν τη διοίκηση του fund να επιδιώκει αποεπένδυση από δραστηριότητες στις οποίες έχει κλείσει αρκετά χρόνια συμμετοχής.
Αλλά να μη συμφωνεί με τις υψηλές μεν, αλλά όχι όσο θα ήθελε τιμές που προσφέρθηκαν από κάποιους ενδιαφερόμενους, σε διερευνητικές επαφές.
Ακούγεται, μάλιστα, από πηγές που είναι συνήθως ακριβείς, ότι εξετάζεται και η λύση της μερικής αποεπένδυσης μέσω της προσέλκυσης άλλων επενδυτών. Κάτι τέτοιο θα εξηγούσε και την παρουσία της στη Νέα Υόρκη.
Θυμίζουμε ότι στις ελληνικές δραστηριότητες περιλαμβάνονται ο όμιλος υγείας HHG, μακράν ο μεγαλύτερος στον κλάδο, που αποτέλεσε και την πρώτη χρονολογικά τοποθέτηση (2017), ο όμιλος τροφίμων της Vivartia, η Εθνική Ασφαλιστική, το 10% της ΔΕΗ, το skroutz.gr και η D-Marine.
YΓ. Προφανώς, με στόχο την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος θα παραστούν και οι τρεις σημαντικές μη εισηγμένες, δηλαδή η Olympia Group του Πάνου Γερμανού, ο ελληνικός «μονόκερος» PeopleCert του Βύρωνα Νικολαΐδη και -ίσως με διαφορετικό τρόπο- η Grivalia Management.
|