:: euro2day focus ::
 :: euro2day ::
 















Έτος 24ο Αρ.Φύλλου 1349 26 - 30 Ιαν. 2024


«ΚΑΥΤΗ» ΑΓΟΡΑ


- Ποια τάση διαμορφώνεται τώρα στο Χ.Α.
- Οι (έξωθεν) κίνδυνοι και τα επιχειρήματα
των «ταύρων»
- Τα μηνύματα από τις κινήσεις των ξένων



Μ
πορεί ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. να έχει υπερδιπλασιαστεί κατά την τελευταία πενταετία αλλά -σύμφωνα με τους αναλυτές- σε καμιά περίπτωση η ελληνική κεφαλαιαγορά δεν παρουσιάζει φαινόμενα «φούσκας».

Κατά τα χρόνια που πέρασαν, η εικόνα της οικονομίας βελτιώθηκε δραστικά και η χώρα δανείζεται σήμερα με το ίδιο επιτόκιο που δανειζόταν το 2019, όταν το Euribor βρισκόταν κοντά στο μηδέν. Πέραν αυτού, αρκετές δεκάδες εισηγμένες εταιρείες κατάφεραν να «αλλάξουν πίστα».

Άλλες προχώρησαν ταχύτατα σε μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, πολλές επεκτάθηκαν σε νέους τομείς με μεγάλη επιτυχία, αρκετές πολλαπλασίασαν τα μεγέθη τους και τέλος πολλές κατάφεραν να ανακάμψουν δυναμικά μετά από μια σειρά προβλημάτων που αντιμετώπιζαν κατά το παρελθόν. Άλλωστε, με τις προβλεπόμενες φετινές χρηματικές διανομές να προσεγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ και με τη μέση εκτιμώμενη μερισματική απόδοση στο 4,3%, δύσκολα θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος το σενάριο της «ακριβής» αγοράς.

Από την άλλη πλευρά, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ούτε τους σημαντικούς πολιτικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους, ούτε και τη λιμνάζουσα ζήτηση στη Ευρώπη. Επί του παρόντος πάντως -καλώς ή και ενδεχομένως πολύ κακώς- οι διεθνείς αγορές φαίνεται να αψηφούν τα συγκεκριμένα ρίσκα, με τους αισιόδοξους επενδυτές να προβάλουν ως επιχείρημα την αμερικανική φράση «when the money talks.».







Back2Top

Διαβάστε το Cover Story στις σελίδες 10 - 11
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr