:: euro2day focus ::
 :: euro2day ::
 















Έτος 24ο Αρ.Φύλλου 1339 17 - 21 Νοεμβρίου 2023


ΤΑ ΔΥΟ ΟΠΛΑ
ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ


Οι κίνδυνοι της συγκυρίας, το macro story της χώρας
και οι αποτιμήσεις στο Χ.Α.



Μ
πορεί η γενικότερη αβεβαιότητα στο διεθνές οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον να μην έχει κοπάσει, πλην όμως οι αγορές φαίνεται πως προεξοφλούν δύο θετικά σενάρια που ευνοούν τις διεθνείς τιμές, τόσο των μετοχών όσο και των ομολόγων.

Πρώτον, ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα περιοριστεί στα όρια της Γάζας και δεν θα λάβει ευρύτερες διαστάσεις. Αυτό φαίνεται τόσο από τις εξελίξεις στις τιμές των καυσίμων, όσο και από τη διαφαινόμενη -προσωρινή τουλάχιστον- διάθεση άμβλυνσης στις αντιθέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Και δεύτερον, ότι οι κεντρικές τράπεζας σε ΗΠΑ και κυρίως στην Ευρώπη πολύ δύσκολα θα προχωρήσουν σε ακόμη μία αύξηση των επιτοκίων τους, καθώς τα ιδιαίτερα υψηλά δημόσια χρέη αρκετών μεγάλων οικονομιών (π.χ. ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία) δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο.

Παράλληλα, οι αναλυτές επιμένουν για υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας μέσα στο 2024, μεγάλοι ξένοι επενδυτές τοποθετούνται δυναμικά στις ελληνικές τράπεζες και από τα αποτελέσματα του φετινού εννεαμήνου προκύπτουν εισηγμένες εταιρείες που διαπραγματεύονται με ελκυστικούς δείκτες P/E. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, πολλοί επενδυτές αισιοδοξούν είτε για ένα «year end rally» μέσα στο 2023 είτε για ένα ανοδικό πρώτο εξάμηνο την επόμενη χρονιά.

Από την άλλη πλευρά, όμως, όλοι αντιλαμβάνονται πως κάποιο από τα προαναφερθέντα σενάρια μπορεί να «στραβώσει» και πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή τίτλων, αλλά και στις πολιτικές διαχείρισης χαρτοφυλακίου, που περιορίζουν τους κινδύνους.







Back2Top

Διαβάστε το Cover Story στις σελίδες 8 - 9
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr