:: euro2day focus ::
 :: euro2day ::
 















Έτος 24ο Αρ.Φύλλου 1337 3 - 7 Νοεμβρίου 2023


ΑΝΑΜΟΝΗ
ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ


- Γιατί το Χ.Α. συνεχίζει να διαφοροποιείται θετικά
από τις ξένες αγορές

- Τα δεδομένα της συγκυρίας και τα «όπλα» της ελληνικής αγοράς



Σ
ε μια χρονική συγκυρία φόβου και ανασφάλειας με σαφή υφεσιακά χαρακτηριστικά, οι υπεύθυνοι των εισηγμένων εταιρειών του Χ.Α. καλούνται να πείσουν τους αναλυτές των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων τόσο για το «macro story» της ελληνικής οικονομίας όσο και για τα δικά τους αναπτυξιακά αφηγήματα.

Τα ελληνικά επιχειρήματα φαίνεται να είναι αρκετά και αξιόλογα, ιδίως όταν υπάρχουν δεκάδες εισηγμένες εταιρείες που διαπραγματεύονται με λογικότατους δείκτες αποτίμησης και φαίνεται πως είναι σε θέση να επαναλάβουν το 2024 επιδόσεις αντίστοιχες με τις φετινές ή και καλύτερες.

Ωστόσο, είναι αμφίβολο για το αν όλα αυτά είναι επαρκή για να πείσουν τους ξένους θεσμικούς, σε περίπτωση που δούμε να γίνονται πραγματικότητα ακραία αρνητικά σενάρια στο διεθνές σκηνικό. Άλλωστε, ούτε και η ελληνική οικονομία θα παραμένει αλώβητη σε μια τέτοια περίπτωση.

Πάντως, μέχρι τώρα η επικρατούσα αντίληψη φαίνεται να. βολεύει το Χ.Α.: Οι αναλυτές προβλέπουν ότι τελικά ο πόλεμος στη Γάζα δεν θα πάρει ευρύτερες διαστάσεις, ότι το ευρωπαϊκό ΑΕΠ θα συνεχίσει και του χρόνου να κινείται σε ελαφρά θετικό επίπεδο (γύρω στο +1% με +1,5%) και πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όχι μόνο δεν θα ανεβάσει περαιτέρω τα επιτόκια, αλλά αντίθετα, θα αρχίσει να τα αποκλιμακώνει από τον Ιούνιο του 2024 και μετά. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον η πρόβλεψη για ελληνικό ΑΕΠ στο +3% θεωρείται λογική.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική οικονομία δεν αναμένεται να κινηθεί με ενιαίο τρόπο, καθώς άλλοι κλάδοι (π.χ. κατασκευές, πληροφορική, υπηρεσίες συμβούλων) θα συνεχίσουν να «τρέχουν με χίλια» και άλλοι θα επηρεαστούν δραστικά από τις επιπτώσεις του πληθωρισμού και από την εκτίναξη των επιτοκίων.







Back2Top

Διαβάστε το Cover Story στις σελίδες 8 - 9
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr