Γιατί το Χ.Α. έχει. ακεφιές!
Μπορεί η αγορά να μην το μέτρησε σε όλο του το βάθος, ωστόσο ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ένα μέτρο που, παρά το θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία, έχει κόστος για τις επιχειρήσεις. Το ξεπάγωμα των τριετιών συνεπάγεται δυνητικά αυξήσεις 10% για 800.000 εργαζόμενους σταδιακά από την επόμενη χρονιά.
Επιπρόσθετα κόστη σημαίνει φυσικά και η αύξηση της τιμής του πετρελαίου (σήμερα στα 95 δολάρια το Brent, προσεχώς στα 100 δολάρια, λένε οι ειδικοί). Από την άλλη πλευρά, ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο το κόστος για τον προϋπολογισμό και την οικονομία από τη Θεσσαλία. Χαρακτηριστική η επιφυλακτικότητα που διατύπωσε η UBS.
Και ενώ η εγχώρια αγορά, ακόμα και σήμερα, ξεχωρίζει σε αποδόσεις σε επίπεδο έτους σειρά εξελίξεων που αναμένονται σημαίνουν «εξαγωγή» ρευστότητας: αποεπένδυση από ΤΧΣ στις τράπεζες, εισαγωγή της Optima Bank και κάποιων ΑΕΕΑΠ. Κι απ' ό,τι φαίνεται η υπόθεση της επενδυτικής βαθμίδας σε μεγάλο βαθμό έχει προεξοφληθεί, όχι μόνο στην αγορά ομόλογων.
Κερασάκι στην τούρτα, το διεθνές κλίμα και η παγίωση της πεποίθησης ότι τα επιτόκια αν δεν αυξηθούν περαιτέρω, σίγουρα θα παραμείνουν υψηλά περισσότερο.
Χάνεται χρόνος
Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε να παραπέμψει τη διαμάχη της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την ELFE πίσω στο Εφετείο, κάτι που σημαίνει ότι η υπόθεση θα εκδικαστεί ξανά. Για τυπικούς λόγους, μαθαίνει η στήλη, ελήφθη η απόφαση. Ανεξάρτητα από το γιατί, πάντως, αυτό που έχει σημασία είναι προβλέπεται νέα καθυστέρηση για να τελεσιδικήσει η πολύχρονη αυτή δικαστική κόντρα.
Και στο μεταξύ μπλοκάρονται άλλη μια φορά οι προσπάθειες για την αξιοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, αλλά και η απεμπλοκή της Helleniq Energy από την εταιρεία. Πώς να σχεδιάσεις το μέλλον της εταιρίας όταν δεν ξέρεις τι θα βγάλει μία νέα δικαστική απόφαση, αν θα πάει ξανά στον Άρειο Πάγο και ούτω καθεξής;
Προβληματισμός επικρατεί, συνεπώς, στους εμπλεκόμενους μετόχους. Το ΤΑΙΠΕΔ, που έχει παγωμένο τον διαγωνισμό πώλησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας εδώ και τρία χρόνια, δεν γνωρίζει αν πρέπει να προχωρήσει στην ακύρωσή του. Η Helleniq Energy, που επιθυμεί διακαώς να απαλλαγεί από το 35% της συμμετοχής της, απώλεσε τουλάχιστον άμεσα τη δυνατότητα μίας λύσης, που φαινόταν εφικτή. Χάνεται πολύτιμος χρόνος για ένα asset που θα μπορούσε να έχει πολλαπλά οφέλη.
|