:: euro2day focus ::
 :: euro2day ::
 















Έτος 24ο Αρ.Φύλλου 1331 22 - 26 Σεπτεμβρίου 2023


Η ΑΓΟΡΑ
ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΟΝΗ


Πόσο επηρεάζει η αρνητική συγκυρία
το μακροπρόθεσμο ανοδικό story στο Χ.Α.

του Στέφανου Κοτζαμάνη



Α
υτή την περίοδο, οι επενδυτές προσπαθούν να ερμηνεύσουν την υποχώρηση που έχει καταγράψει ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. από την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου έως σήμερα, με άλλους να προκρίνουν τις επιπτώσεις από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, άλλους το μεγάλο περιθώριο για «κλείδωμα κερδών» μέσω ρευστοποιήσεων τίτλων, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που αποδίδουν τη χρηματιστηριακή πτώση σε τεχνικούς λόγους.

Δηλαδή είτε στο ότι οι ξένοι ρευστοποιούν για να συμμετάσχουν στην αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες, είτε στο ότι λόγω της επικείμενης ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας αποχωρούν τα funds που επενδύουν σε αναδυόμενες χώρες, χωρίς ακόμη να έχουν προφτάσει να τοποθετηθούν εκείνα που επικεντρώνονται στις αναπτυγμένες κεφαλαιαγορές.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το κρίσιμο ερώτημα για τους επενδυτές του Χρηματιστηρίου της Αθήνας εστιάζεται στο αν ένα σετ αρνητικών εξελίξεων που έχει λάβει χώρα κατά τους τελευταίους μήνες είναι σε θέση να ανατρέψει εκείνο το αφήγημα που οδήγησε στις αρχές του 2023 σε ανοδικό ράλι τις τιμές των μετοχών: δηλαδή το αν έχει ανατραπεί η πεποίθηση πως η Ελλάδα έχει μπει σε μια μακροπρόθεσμη ανοδική τροχιά, η οποία μάλιστα θα την οδηγήσει σε σταδιακή σύγκλιση με τις οικονομίες των άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα θα κρίνει και το κατά πόσο η τρέχουσα διόρθωση στο ταμπλό του Χ.Α. θα αποτελέσει ένα σύντομο διάλλειμα (π.χ. έως και τον Οκτώβριο) σε μια γενικότερα ανοδική τάση ή, αντίθετα, την αρχή μιας νέας μεσο-μακροπρόθεσμης ταλαιπωρίας. Το ευχάριστο, πάντως, είναι πως η πλειονότητα των αναλυτών συντάσσεται με την πρώτη εκδοχή.





Back2Top

Διαβάστε το Cover Story στις σελίδες 10 - 11
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr