f
 :: euro2day ::















Έτος 24ο Αρ.Φύλλου 1307 7 - 11 Απριλίου 2023


Ρεκόρ ταχύτητας

Την ταχύτερη εξυγίανση ισολογισμού από μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και ανακτηθέντα ακίνητα εμφανίζει η Εθνική Τράπεζα, χωρίς να προβεί σε απόσχιση και πώληση του κλάδου διαχείρισης NPEs, όπως έπραξαν οι υπόλοιπες τρεις συστημικές τράπεζες. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures-NPEs) υποχώρησαν στις 31/12/2022 σε 1,8 δισ. ευρώ (1,6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα), με το NPE ratio να διαμορφώνεται σε 5,2% (5,1% Ελλάδα) και τον συντελεστή κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις σε 88,4%.

Στο μέτωπο των περίπου 9.000 ανακτηθέντων ακινήτων ο όμιλος πώλησε, πέρσι, 389 ακίνητα, αξίας περίπου 64 εκατ. ευρώ. Στις 31/12/2022 είχε αναρτημένα προς πώληση άλλα 1.771 ακίνητα, αξίας περίπου 204 εκατ. ευρώ. Μέσα στη χρονιά αναμένεται να αναρτηθούν επιπρόσθετα 1.118 ακίνητα αξίας 138 εκατ. ευρώ. Μετά τις εκλογές θα βγει από τα. υπόστεγα και το project Rafale, που περιλαμβάνει ακίνητα αξίας περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Στο χαρτοφυλάκιο διαχείρισης ανακτηθέντων ακινήτων, με σκοπό την πώλησή τους, περιήλθαν και τα τελευταία 400 ακίνητα που προέρχονται από πλειστηριασμούς της περιόδου 2000-14. Η Εθνική διαθέτει το μικρότερο χαρτοφυλάκιο ανακτηθέντων ακινήτων, σε σχέση με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, με αποτέλεσμα να μη σχεδιάζει κινήσεις αντίστοιχου βεληνεκούς των Alpha (Skyline) και Πειραιώς (Terra).


Βρήκαν άκρη

Λευκός καπνός αναδύθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ως προς το φλέγον, εδώ και ένα δίμηνο, θέμα χρηματοδότησης του τιμήματος εξαγοράς της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από τη First Sentier. Οι πληροφορίες συντείνουν ότι οι Αυστραλοί συμφώνησαν επί της αρχής με την Εθνική το σχήμα χρηματοδότησης. Ακόμη κι αν ισχύουν, θα απαιτηθούν εγκρίσεις από όλες τις πλευρές και βεβαίως από τις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες, στις οποίες η Εθνική ακούγεται ότι θα κοινοπρατήσει το δάνειο.

Υπενθυμίζεται ότι κενό στη χρηματοδότηση προέκυψε, μετά την αποχώρηση της Macquarie από τη θέση συνεπενδυτή, με αποτέλεσμα να λείψουν κεφάλαια από το σκέλος της ίδιας συμμετοχής. Μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι το κενό καλύφθηκε κατά κύριο λόγο με αύξηση της ίδιας συμμετοχής (equity) από τη First Sentier. Όλα τα παραπάνω μεταφέρονται με εξαιρετική επιφύλαξη καθώς υπενθυμίζουμε ότι οι συζητήσεις, μεταξύ ΓΕΚ/Περιστέρη- Fist Sentier, δεν έχουν καν επιβεβαιωθεί με επίσημη ανακοίνωση, ενώ η διαπραγμάτευση για το φερόμενο σχήμα χρηματοδότησης διενεργήθηκε σε εξαιρετικά στενό κύκλο.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr