:: euro2day focus ::
 :: euro2day ::
 















Έτος 24ο Αρ.Φύλλου 1307/td> 7 - 11 Απριλίου 2023


ΟΙ. ΨΥΧΡΑΙΜΟΙ
ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ


- Τα αντισώματα του Χ.Α. στη διεθνή πίεση
και το πολιτικό ρίσκο

- Τα μηνύματα από την εικόνα του α΄ τριμήνου



Μ
ετά την απορρόφηση των κραδασμών από τη διεθνή τραπεζική αναταραχή, το επενδυτικό ενδιαφέρον στο Χρηματιστήριο της Αθήνας εστιάζεται στο λεγόμενο πολιτικό ρίσκο και στο κατά πόσο αυτό θα μπορούσε να ανατρέψει το θετικό αφήγημα που έχουν οι ξένοι θεσμικοί για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των μετοχών της χώρας.

Τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα του 2022, τα χαμηλά P/E, το θετικό πρώτο φετινό τρίμηνο που σημειώνει η ελληνική οικονομία, αλλά και οι προσδοκίες από την ενδεχόμενη λήψη επενδυτικής βαθμίδας απειλούνται από τον φόβο μιας ενδεχόμενης πολύμηνης ακυβερνησίας ή και από το σενάριο σχηματισμού ενός ασταθούς και αδύναμου κυβερνητικού σχήματος.

Από την πλευρά τους, οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές παρακολουθούν τα πολιτικά πράγματα της χώρας, χωρίς ωστόσο να πανικοβάλλονται, καθώς έχουν τοποθετήσει επιπλέον 260 εκατ. ευρώ στο Χ.Α. κατά τη διάρκεια του πρώτου φετινού τριμήνου. Ξέρουν κάτι παραπάνω από εμάς;

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το Χ.Α. βρίσκεται σε μια φάση αναζήτησης τάσης, με τους απαισιόδοξους να μειώνουν θέσεις λόγω των κινδύνων που ελλοχεύουν, και τους αισιόδοξους να πιστεύουν ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανόδου των τιμών, καθώς με κάποιο τρόπο στο τέλος της ημέρας θα αντιμετωπιστεί και το ζήτημα του πολιτικού ρίσκου.



Back2Top

Διαβάστε το Cover Story στις σελίδες 8 - 9
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr