f
 :: euro2day ::















Έτος 24ο Αρ.Φύλλου 1286 11 - 15 Νοεμβρίου 2022


Ικανοποίηση με αστερίσκους

Ικανοποιητικά εξελίσσεται η πορεία των ελληνικών εξαγωγών κατά την τελευταία δεκαετία, με τους όγκους των πωλήσεων στις χώρες του εξωτερικού να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Ωστόσο το +41% που ανακοινώθηκε για το πρώτο φετινό εννεάμηνο μάλλον παραπληροφορεί, παρά πληροφορεί, αν δεν υπάρξουν οι απαιτούμενες πρόσθετες επεξηγήσεις.

Πρώτον, γιατί από αυτό το +41%, ένα μεγάλο του τμήμα οφείλεται στην επίδραση της τιμής του πετρελαίου. Έτσι, αν στο σύνολο των εξαγωγών δεν συμπεριλάβουμε τα πετρελαιοειδή, τότε η αύξησή τους περιορίζεται στο (καθόλου ευκαταφρόνητο) +23,8%. Και δεύτερον, επειδή από το προαναφερόμενο +23,8% ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του προέρχεται από τις αυξήσεις των τιμών στα commodities και γενικότερα στις πρώτες ύλες. Με άλλα λόγια, δεν γίναμε μέσα σε ένα χρόνο. Κίνα σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, στις αυξήσεις τιμών σε πετρέλαιο και λοιπές πρώτες ύλες θα πρέπει να αποδοθεί και η εκτίναξη των εισαγωγών (+48,9% στο σύνολο, +30,7% χωρίς πετρελαιοειδή). Επίσης, ένα άλλο κομμάτι των εισαγωγών δεν θα πρέπει καθόλου να μας στενοχωρεί, αλλά να μας χαροποιεί. Πρόκειται για τις εισαγωγές εκείνες που χρησιμοποιούνται για την υλοποίηση επενδύσεων που τόσο φέτος όσο για το 2023 αναμένονται αυξημένες.


Τέλος ή αναχρηματοδότηση;

Δύο εκδόσεις εταιρικών ομολόγων που διαπραγματεύονται στο Χ.Α. εκπνέουν μέσα στο 2023. Η πρώτη (Μάιος) αφορά την -θυγατρική της Motor Oil- Coral και η δεύτερη (Ιούνιος) τη γνωστή εταιρεία ενδυμάτων BSB. Αυτό που παραμένει άγνωστο είναι το οι δύο αυτές εταιρείες θα προχωρήσουν σε νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, αναχρηματοδοτώντας ουσιαστικά τα προηγούμενα δάνεια ή αν οι δύο τίτλοι θα αποχωρήσουν από το Χ.Α., όπως άλλωστε έγινε κατά το παρελθόν με την περίπτωση της Housemarket (ο μητρικός όμιλος Fourlis επέλεξε τελικά άλλο τρόπο αναχρηματοδότησης).

Πάντως, με τις εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών ότι τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα αυξηθούν περαιτέρω και πως δεν θα δούμε σύντομα τη διακοπή της ανοδικής τους πορείας, πολλές εκδόσεις εταιρικών ομολόγων αξιόπιστων ομίλων διαπραγματεύονται κάτω από το «90» οδηγώντας σε yields που προσεγγίζουν ή και υπερβαίνουν το 4% έως 5%. Καθόλου ευκαταφρόνητη απόδοση, σε περίπτωση που τα διεθνή επιτόκια αυξηθούν «λελογισμένα» κατά τα επόμενα χρόνια.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr