:: euro2day focus ::
 :: euro2day ::
 















Έτος 24ο Αρ.Φύλλου 1286 11 - 15 Νοεμβρίου 2022


ΚΑΡΕ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ
ΚΑΙ. ΚΙΝΔΥΝΩΝ


Οι εκτιμήσεις για το Χ.Α. μέχρι το α΄ τρίμηνο του 2023

Ο
ι εξελίξεις στην οικονομία, τις τράπεζες, την ενέργεια και τις εκλογές αποτελούν τα επόμενα μεγάλα στοιχήματα για τη χώρα αλλά και την αγορά μετοχών μέχρι και τους πρώτους μήνες του 2023. Η φετινή χρονιά στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί φαίνεται ότι οι εγχώριες μετοχές είναι σε θέση να ολοκληρώσουν μια χρονιά υπεραπόδοσης σε ένα ιδιαίτερο αρνητικό εξωτερικό περιβάλλον.

Οι αισιόδοξοι εξηγούν oτι σε κανονικές συνθήκες αγοράς, χωρίς την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις πληθωριστικές πιέσεις και τις αυξήσεις των επιτοκίων θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει ένα μακροχρόνιο bull market για την εγχώρια αγορά μετοχών.

Συνεχίζουν, όμως, λέγοντας ότι η τρέχουσα κατάσταση μπορεί να αποτελεί την απαρχή για κάτι τέτοιο, αν συνδυαστεί με την ανάπτυξη πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα που προβλέπεται και την οποία θα μπορούσε να επιτύχει η οικονομία (με τη βοήθεια και των πακέτων της Ε.Ε.), καθώς και τις πιο «νοικοκυρεμένες» και καθαρές τράπεζες, που θα στοχεύουν στις δανειοδοτήσεις και όχι στην απομόχλευση. Στον αντίποδα, οι απαισιόδοξοι επιμένουν ότι, αν οι αγορές έξω κυλήσουν σε ύφεση, αυτό παραδοσιακά θα μεταφραστεί σε πτώση έως και 35% από τα τρέχοντα επίπεδα των δεικτών, άρα το Χ.Α., όσο καλά κι αν κρατάει φέτος, πολύ δύσκολα θα πάει κόντρα στο ρεύμα για δεύτερη χρονιά -ειδικά αν η οικονομία επηρεαστεί.



Back2Top

Διαβάστε το Cover Story στις σελίδες 8 - 9
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr