:: euro2day focus ::
 :: euro2day ::
 















Έτος 24ο Αρ.Φύλλου 1275 26 - 30 Αυγούστου 2022


ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ

Ο διαγωνισμός. κινδυνολογίας, τα δεδομένα
και οι ρεαλιστικές εκτιμήσεις για την αγορά


Η
ελληνική οικονομία καλείται να αντιμετωπίσει έναν. αόρατο εχθρό που λέγεται ότι θα έρθει μέσα στο τελευταίο φετινό τρίμηνο και είναι άγνωστο πόσο καιρό θα παραμείνει. Με αυτό τον τρόπο περιγράφει γνωστός χρηματιστηριακός παράγοντας την τρέχουσα κατάσταση σημειώνοντας: «Μας λένε οι αναλυτές να ξεχάσουμε αυτά που βλέπουμε γύρω μας, γιατί τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά τον φετινό χειμώνα.

Δεν θα πρέπει να δώσουμε σημασία στο έντονα αυξημένο φετινό ελληνικό ΑΕΠ, ούτε στα πολύ υψηλά εξαμηνιαία κέρδη των εισηγμένων εταιρειών που θα ανακοινωθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ούτε προφανώς και σε δείκτες P/E και μερισματικής απόδοσης που βγάζουν μάτια στο Χ.Α.. Καλούμαστε να αγνοήσουμε τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και να μη δίνουμε σημασία στις διαβεβαιώσεις των τραπεζιτών ότι δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι τώρα έξαρση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια». Από τον χειμώνα, λένε πολλοί αναλυτές, έρχονται προβλήματα στον ενεργειακό εφοδιασμό, τα οποία θα οδηγήσουν την Ευρώπη σε βαθιά κρίση μεγάλης διάρκειας και που πολύ πιθανόν να προκαλέσει και έντονες πολιτικές επιπτώσεις. Άλλοι μας προτρέπουν να προσδεθούμε και άλλοι να μειώσουμε τις θέσεις μας σε μετοχές.

Μήπως, όμως, πέρα από τον πραγματικό κίνδυνο, υπάρχει και μια δόση κινδυνολογίας; Τι θα γίνει, λοιπόν, αν οι φόβοι αποδειχτούν υπερβολικοί και μέσα στο προσεχές φθινόπωρο τα πράγματα εξομαλυνθούν και οι ενεργειακές ελλείψεις αποτραπούν; Τότε, όπως πολλοί υποστηρίζουν, είναι πολύ πιθανόν να ζήσουμε ένα γερό χρηματιστηριακό ράλι.



Back2Top

Διαβάστε το Cover Story στις σελίδες 8 - 9
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr