:: euro2day focus ::
 :: euro2day ::
 















Έτος 24ο Αρ.Φύλλου 1271 29 Ιουλίου - 2 Αυγούστου 2022


ΠΟΙΕΣ ΑΜΥΝΕΣ
ΧΤΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ


Τα αρνητικά σενάρια, οι εκτιμήσεις
και τα αντίμετρα των εισηγμένων


Σ
ε ασκήσεις επί χάρτου επιδίδονται οι διοικήσεις των εισηγμένων εταιρειών στο Χ.Α. προκειμένου να προετοιμαστούν κατάλληλα και να περιορίσουν ενδεχόμενα δυσμενή σενάρια στη διεθνή οικονομία από τον προσεχή χειμώνα και μετά. Κοιτάζουν να περιορίσουν τις επιπτώσεις από μια αύξηση των επιτοκίων, προσπαθούν να ενισχύσουν την ευελιξία τους, να περικόψουν κάποια κόστη και παράλληλα δίνουν έμφαση στην πολιτική των αποθεμάτων τους. Σε γενικές γραμμές, οι άμυνες των εγχώριων επιχειρήσεων δεν μπορούν να αποτρέψουν όλες τις επιπτώσεις μιας μεγάλης κρίσης (αν τελικά αυτή έρθει), ωστόσο αυτή την περίοδο είναι ισχυρότερες σε σχέση με το παρελθόν για τρεις κυρίως λόγους.

Πρώτον, γιατί πολλές εταιρείες έχουν συνηθίσει να λειτουργούν σε περιβάλλοντα κρίσεων και έντονης αβεβαιότητας από το 2008 έως και σήμερα. Οι περισσότερες επιχειρήσεις που επιβίωσαν κόντρα στην κρίση της προηγούμενης 15ετίας, είναι -σε γενικές γραμμές τουλάχιστον- παραγωγικές και χρηματοοικονομικά υγιείς. Δεύτερον, επειδή τα σοβαρότερα προβλήματα δεν θα ξεκινήσουν πριν από τον προσεχή χειμώνα (λόγω και των αναμενόμενων υψηλών τουριστικών εισροών του καλοκαιριού και του φθινοπώρου), έχουν κάποιο χρόνο να σχεδιάσουν κατάλληλα τις στρατηγικές τους, σε αντίθεση με το 2008, όταν η οικονομία είχε βρεθεί προ μεγάλης εκπλήξεως και απροετοίμαστη.

Και τρίτον, διότι τα πάρα πολλά δάνεια υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, τα οποία χειρίζονται πλέον οι servicers, η ταχύτητα αντιμετώπισης είναι πλέον πολύ μεγαλύτερη. Ιδιαίτερα μάλιστα ενόψει μιας ενδεχόμενης επερχόμενης κρίσης, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές (πιστωτές, ιδιοκτήτες εταιρειών, υποψήφιοι στρατηγικοί επενδυτές) έχουν κάθε λόγο οι υποθέσεις να κλείνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα.



Back2Top

Διαβάστε το Cover Story στις σελίδες 8 - 9
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr