:: euro2day focus ::
 :: euro2day ::
 















Έτος 24ο Αρ.Φύλλου 1266 24 - 28 Ιουνίου 2022


ΟΙ 7 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ
ΑΜΥΝΕΣ


Οι κίνδυνοι της συγκυρίας, η πορεία της οικονομίας
και ο αντίκτυπος στο Χ.Α.


Ο
ι μετοχές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας είναι έντονα υποτιμημένες, στον βαθμό που η διεθνής συγκυρία δεν θα ανατρέψει το αναπτυξιακό αφήγημα της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα πέντε έτη.

Αυτό υποστηρίζουν αναλυτές και επιχειρηματίες, συμπληρώνοντας πως το Χ.Α. δεν φοβάται το σενάριο μιας μερικής επιβράδυνσης της εγχώριας οικονομίας από το φθινόπωρο του 2022 έως και το 2023, αλλά μια εξέλιξη που θα οδηγήσει σε περιβάλλον παρατεταμένου στασιμοπληθωρισμού, ικανού να διαψεύσει τις προβλέψεις για ένα μέσο ετήσιο ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ 2%-3% κατά την επόμενη τετραετία.

Ωστόσο, μεγαλύτερη ορατότητα γι' αυτό αναμένεται να υπάρξει το προσεχές φθινόπωρο, όταν θα έχει περάσει η ισχυρή στήριξη που θα δώσει φέτος ο τουρισμός στην ελληνική οικονομία και όταν θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα σχετικά με τις διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις και το πόσο τελικά θα επηρεάσουν τις τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών.

Μέχρι τότε, τα μεγάλα φετινά μερίσματα και τα υψηλά αναμενόμενα εταιρικά κέρδη του πρώτου εξαμήνου των εισηγμένων εταιρειών πολύ πιθανόν να μην είναι ικανά να καθησυχάσουν τους φόβους των επενδυτών.

Από την πλευρά της, πάντως, η ελληνική οικονομία έτρεξε με ένα εντυπωσιακό +7% στο πρώτο τρίμηνο, περιμένει πολλά από τον εισερχόμενο τουρισμό μέσα στο καλοκαίρι και επιπλέον διαθέτει «επτά άμυνες» σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία της βαθιάς κρίσης.



Back2Top

Διαβάστε το Cover Story στις σελίδες 8 - 9
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr