f
 :: euro2day ::















Έτος 24ο Αρ.Φύλλου 1262 27 - 31 Μαΐου 2022


Κίνηση σε δύο μέτωπα

Κινητικότητα σε δύο τουλάχιστον μέτωπα παρατηρείται στην Premia Properties, η οποία ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα για το πρώτο φετινό τρίμηνο. Μια χαρακτηριστική εξέλιξη είναι η διεκδίκηση του project ακινήτων Skyline της Alpha Bank, καθώς η εισηγμένη εταιρεία μετέχει με 25% στο ένα από τρία σχήματα (σε συνεργασία με τις Dimand 51% και EBRD 24%) που θα διεκδικήσουν το δουλειά συμμετέχοντας στο σχετικό διαγωνισμό.

Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την απόκτηση ακόμη ενός κτιρίου «κοινωνικού χαρακτήρα». Πρόκειται για ακίνητο που στεγάζει τις δραστηριότητες πολύ γνωστού ιδιωτικού σχολείου με υγιή χρηματοοικονομικά χαρακτηριστικά.

Στο βαθμό που οι σχετικές διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε συμφωνία, η Premia Properties θα αποκτήσει το ακίνητο, το οποίο στη συνέχεια θα εκμισθώσει μέσω μακροπρόθεσμης διάρκειας συμβολαίου στο γνωστό ιδιωτικό σχολείο.

ΥΓ.1. Λόγω και των κερδοφόρων αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, η τιμή της μετοχής διαπραγματεύεται πλέον με discount έναντι της λογιστικής της αξίας (118 έναντι 128 εκατ. ευρώ) σε αντίθεση με την περυσινή ΑΜΚ που είχε γίνει με premium.

ΥΓ.2. Τα ακίνητα της εισηγμένης έχουν εκμισθωθεί με μέσο σταθμισμένο μικτό yield 7,7%, όταν η εταιρεία δανείζεται σήμερα με μέσο επιτόκιο 2,8% και όταν για το 60% του δανεισμού της το επιτόκιο είναι κλειδωμένο για 5 χρόνια μέσω του εταιρικού ομολόγου.


Έχει. άποψη

Μπορεί να βρίσκεται σε εξέλιξη το. πινγκ πονγκ ανάμεσα στο υπουργείο Ενέργειας και τη ΡΑΕ για την καυτή πατάτα του υπολογισμού του ποσού των υπερβολικών εσόδων επί των οποίων θα επιβληθεί εισφορά 90%, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει γνώμη για το θέμα.

Αυτό τουλάχιστον καταλαβαίνει η στήλη καθώς στην 14η έκθεση αξιολόγησης της οικονομίας διαβάζουμε ότι οι Βρυξέλλες έχουν ενημερωθεί ότι το ποσό που θα εισπραχθεί αντιστοιχεί σε 0,3% του ΑΕΠ, ή περίπου 560 εκατ. ευρώ. Όπερ σημαίνει ότι ο πήχης για τα υπερβάλλοντα έσοδα είναι λίγο πάνω από τα 600 εκατ. ευρώ. Σημειώστε, βέβαια, ότι το ποσό αφορά το διάστημα από τον Οκτώβριο έως και τον Ιούνιο. Για να δούμε τι θα πει και η ΡΑΕ.

Ανεξάρτητα, πάντως, από το ποσό που θα καταβάλλουν οι παραγωγοί, η έκρηξη του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας αναγκάζει την κυβέρνηση να βάλει χέρι στα... έτοιμα. Κι αυτό γιατί το πακέτο που ανακοινώθηκε πρόσφατα θα χρηματοδοτηθεί με ποσό που αντιστοιχεί στο 0,4% του ΑΕΠ από το περίφημο μαξιλάρι. Αυτό η Κομισιόν το γνωρίζει εδώ και πάνω από ένα μήνα.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr