:: euro2day focus ::
 :: euro2day ::
 















Έτος 24ο Αρ.Φύλλου 1262 27 - 31 Μαΐου 2022


ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ
ΤΩΝ ΑΓΟΡΑΣΤΩΝ


- Πώς διαμορφώνεται η εικόνα στην οικονομία
και στις εισηγμένες

- Το «λιγότερο αρνητικό» σενάριο που μπορεί
να φέρει. κέρδη

Ο
ι τρέχοντες χρηματιστηριακοί δείκτες στο Χ.Α. προτρέπουν αναμφίβολα για αγορές. Με τη μέση μερισματική απόδοση των μη τραπεζικών εισηγμένων να υπερβαίνει το 4% και με πολλές δεκάδες κερδοφόρες εταιρείες να διαπραγματεύονται κάτω (ή και. πολύ κάτω) από τη λογιστική τους αξία, εύκολα κάποιος διαπιστώνει πως οι τρέχουσες αποτιμήσεις δείχνουν σε πρώτη φάση πολύ ελκυστικές.

Επιπλέον, παρά τον έντονο πληθωρισμό και τις επιπτώσεις του, η ελληνική οικονομία δείχνει επί του παρόντος αξιοσημείωτα σημεία αντοχής, την ώρα που κατά τους επόμενους μήνες προσδοκά σημαντική τονωτική ένεση από το μέτωπο του εισερχόμενου τουρισμού και τις πρώτες εισροές από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, σε περίπτωση που οι παρενέργειες της τρέχουσας κρίσης στην παγκόσμια οικονομία αποδειχθούν -έστω και δύσκολα- διαχειρίσιμες και οι απώλειες σχετικά περιορισμένες, τότε οι χρηματιστηριακοί επενδυτές που θα τολμήσουν να αγοράσουν στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, θα καταγράψουν πιθανότατα μεγάλα κέρδη. Επί του παρόντος, ωστόσο, οι χρηματιστηριακές αγορές συνεχίζουν να υποχωρούν λόγω του -δικαιολογημένου για πολλούς, αδικαιολόγητου για άλλους- φόβου ότι είναι αρκετά πιθανό να δούμε τη διεθνή κατάσταση να επιδεινώνεται περαιτέρω και τις παρενέργειες της κρίσης να παίρνουν απρόβλεπτες διαστάσεις.

Αξιοπρόσεκτο είναι πως ούτε οι μετοχές των εταιρειών που δημοσίευσαν εξαιρετικά τριμηνιαία αποτελέσματα είδαν το γεγονός αυτό να αντανακλάται στο ταμπλό του Χ.Α., προκαλώντας συζητήσεις και προβληματισμό άλλοτε για το «βάθος» του Χ.Α. και άλλοτε για το τι -ενδεχομένως- χειρότερο ίσως θα μπορούσε να προκύψει στη διεθνή οικονομία.



Back2Top

Διαβάστε το Cover Story στις σελίδες 8 - 9
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr