f
 :: euro2day ::















Έτος 24ο Αρ.Φύλλου 1259 6 - 10 Μαΐου 2022


Προκλήσεις.

Με καθαρό δανεισμό 13,82 εκατ. ευρώ και ίδια κεφάλαια μόλις 660.000 ευρώ έκλεισε το 2021 για τον Αγροτικό Οίκο Σπύρου. Μάλιστα, το ύψος των ιδίων κεφαλαίων θα είχε πιθανότατα περάσει σε αρνητικό έδαφος αν δεν προέκυπτε άνοδος στην εύλογη αξία των επενδυτικών της ακινήτων, ή αν δεν είχαμε +3,34 εκατ. ευρώ «έσοδα από διαφορά προεξόφλησης άτοκων υποχρεώσεων».

Τα προαναφερθέντα κονδύλια έδωσαν την ευκαιρία στην εισηγμένη να λογιστικοποιήσει και έκτακτες ζημίες μεταξύ των οποίων καταστροφή αποθεμάτων και «αναγνώριση ρήτρας αποζημίωσης» 750.000 ευρώ (αποζημίωση στον αντισυμβαλλόμενο επειδή δεν κατάφερε να του πουλήσει το ακίνητό της).


Τα δύσκολα πέρασαν

Η εισηγμένη εταιρεία Medicon ευνοήθηκε σημαντικά από τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ για την πανδημία, τόσο πέρυσι (εκτίναξη καθαρών κερδών από τα 753.000 στα 3,07 εκατ. ευρώ) όσο και κατά το πρώτο φετινό τετράμηνο.

Σαφώς μονοψήφιο το P/E της μετοχής με βάση τα περσινά αποτελέσματα, ωστόσο μεγαλύτερη σημασία έχει η δραστική μείωση του καθαρού δανεισμού από τα 6,11 στο 1,73 εκατ. ευρώ (δείκτης καθαρού δανεισμού προς EBITDA πολύ χαμηλότερος της μονάδας).

Και να σκεφτεί κανείς ότι πριν από λίγα χρόνια η ρευστότητα και η βιωσιμότητα της εισηγμένης είχε δοκιμαστεί έντονα από το κούρεμα των κρατικών ομολόγων που υποχρεωτικά είχε λάβει από το Δημόσιο, ως αντίτιμο για τα προϊόντα με τα οποία προμήθευε τα κρατικά νοσοκομεία. Όπως φαίνεται, τα δύσκολα ανήκουν πλέον στο παρελθόν.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr