:: euro2day focus ::
 :: euro2day ::
 















Έτος 24ο Αρ.Φύλλου 1258 29 Απριλίου - 3 Μαΐου 2022


ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ
ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ


Πώς εξηγείται η υπεραπόδοση του Χ.Α.
και γιατί χρειάζεται. ζώνη ασφαλείας

Σ
ε ένα περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας, στο οποίο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια την επόμενη μέρα, το Χρηματιστήριο της Αθήνας υπεραποδίδει φέτος έναντι των διεθνών χρηματιστηρίων, αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων. Καταγράφει περιορισμένη άνοδο από την αρχή του έτους, με πολλές εταιρείες να ανακοινώνουν αυξημένες κερδοφορίες και γενναίες πολιτικές χρηματικών διανομών.

Οι αισιόδοξοι αναλυτές θεωρούν πως η υπεραπόδοση του Χ.Α. δεν είναι τυχαία, αλλά στηρίζεται σε ισχυρά επιχειρήματα που αφορούν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τους ελκυστικότερους επενδυτικούς δείκτες των εισηγμένων εταιρειών του. Επίσης, σύμφωνα με τους ίδιους αισιόδοξους κύκλους, σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού περισσότερο πλήττονται κυρίως καταθέτες και οι κάτοχοι μακροπρόθεσμων ομολόγων χαμηλού κουπονιού, με τμήμα των αποταμιεύσεων να στρέφεται προς τα ακίνητα και τις μετοχές (με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για το Χ.Α.) σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η αγοραστική τους αξία.

Από την άλλη πλευρά, ακόμη και το στοίχημα της υπεραπόδοσης του Χ.Α. κερδηθεί, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι οι Έλληνες επενδυτές θα βγουν τελικά ωφελημένοι ή απλά θα υποχρεωθούν τελικά σε μικρότερες απώλειες. Κι αυτό γιατί το διεθνές οικονομικό περιβάλλον μοιάζει με ναρκοπέδιο...



Back2Top

Διαβάστε το Cover Story στις σελίδες 8 - 9
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr