f
 :: euro2day ::















Έτος 24ο Αρ.Φύλλου 1248 18 - 22 Φεβρουαρίου 2022


Βρέθηκε ο τρόπος

Έχει ήδη βρεθεί ο τεχνικός/νομικός τρόπος να ξεπεραστεί τυχόν «βέτο» των Κινέζων της State Grid για τον Μάνο Μανουσάκη στον ΑΔΜΗΕ, αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες της στήλης, καθώς είναι πλέον σαφές ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να συνεχίσει τη θητεία του, είτε το αποδέχεται η μειοψηφία του 24% είτε όχι. Για τη βούληση της κυβέρνησης έχει ενημερωθεί επισήμως και ο πρέσβης της Κίνας, από τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Που σημαίνει ότι η επικοινωνία έλαβε και τον απαραίτητο «διακρατικό μανδύα».

Ωστόσο, το θέμα έχει και μια δεύτερη πτυχή. Το γεγονός ότι η κύρια εκπρόσωπος της State Grid, Chen Dong, με την κρίση που προκάλεσε το τελευταίο διάστημα και τον εξωθεσμικό τρόπο με τον οποίο κινήθηκε, εντός αλλά και εκτός εταιρείας, φαίνεται να έχει αποξενωθεί πλήρως από το Δ.Σ. της εταιρείας.

Μέλη του οποίου σέβονται μεν τις επιστημονικές γνώσεις της, εκτιμούν όμως ότι αν στη θέση της ήταν ένας έμπειρος μάνατζερ (κι όχι τεχνικός), θα είχαν βρεθεί συναινετικές λύσεις χωρίς να δημιουργηθεί κρίση, αλλά και ότι μετά τα όσα συνέβησαν, τα περιθώρια παραγωγικής συνεργασίας μαζί της εμφανίζονται πλέον εξαιρετικά περιορισμένα.


Δυναμική ναι, πέμπτη. όχι

Αίφνης η μικρή τράπεζα Aegean Baltic Bank εμφανίστηκε στη δημοσιότητα καθώς πλαισίωσε τις τέσσερις συστημικές στην ανακοίνωση με την οποία ο οίκος S&P επιβεβαίωσε την αξιολόγηση των πέντε. Το ότι πλαισίωσε τις ηγέτιδες του κλάδου στην ανακοίνωση δεν σημαίνει ότι βρέθηκε στην πέμπτη θέση της κατάταξης. Αυτό δεν είναι τόσο απλό, παρότι οι τράπεζες της χώρας δεν καταφέρνουν να ξεπεράσουν σε αριθμό τα δάκτυλα δύο χεριών (Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank, Attica Bank, Viva, Optima Bank, HSBC Ελλάδος και Aegean Baltic Bank).

Ευπρόσδεκτη κάθε νέα προσπάθεια ανάπτυξης από τις πολύ μικρού μεγέθους τράπεζες, αλλά αυτό απέχει από το να γράφεται ότι η Aegean Baltic Bank είναι σε τροχιά διεκδίκησης της πέμπτης θέσης. Η στήλη εύχεται οι μέτοχοί της -εφοπλιστικά κεφάλαια- να αποφασίσουν να την αναπτύξουν με δυναμικό τρόπο και να κατακτήσουν μερίδια στην αγορά. Σήμερα η Aegean Baltic Bank διαθέτει τρία καταστήματα: τα κεντρικά της στο Μαρούσι, ένα στον Πειραιά (απολύτως λογικό καθώς στις 31/12/21 το 90% του δανειακού της χαρτοφυλακίου κινείται στην ναυτιλία και μόλις το 10% από επιχειρηματικά μη ναυτιλιακά) και ένα στη Γλυφάδα.

Το σύνολο των χορηγήσεων της τράπεζας ανέρχεται στα 377 εκατ. ευρώ, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις 31/3/21 να διαμορφώνονται στα 18 εκατ. ευρώ. Οι καταθέσεις της φθάνουν περίπου στα 450 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 68% προέρχονται από επιχειρήσεις -κατά 88% ναυτιλιακές και 12% ασφαλιστικές- και το 32% από φυσικά πρόσωπα. Με βάση τις επίσημες προβλέψεις της τράπεζας όπως αυτές αποτυπώνονται στις οικονομικές καταστάσεις του 2020, η στόχευση τριετίας είναι η σύνθεση του δανειακού χαρτοφυλακίου να διαμορφωθεί σε 70% (ναυτιλιακά) και 30% μη ναυτιλιακές χορηγήσεις. Στο τιμόνι της τράπεζας, στη θέση του CEO είναι ο Θεόδωρος Αφθονίδης (στέλεχος με πείρα στον τραπεζικό κλάδο) και στα μη εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου βρίσκει κανείς τον Πέτρο Χριστοδούλου (πρώην ΟΔΔΗΧ, πρώην ΕΤΕ) αλλά και τον Αναστάσιο Τουρκολιά, συγγενικό πρόσωπο του αείμνηστου CEO της Εθνικής Αλέξανδρου Τουρκολιά.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr